- Rannikkokalastus perustuu lohenkalastukselle, jota on säädelty jo neljännesvuosisata. Nyt säätely on mennyt jo yli kaiken järjen, vaikka lohikannat ovat kasvussa. Edes EU:n varovaisuusperiaatteen mukaan asetetusta kiintiöstä ei Suomessa kalasteta kuin noin puolet. Nousisi kova häly, jos esimerkiksi maataloustuista jätettäisiin puolet käyttämättä, mutta meitä ammattikalastajia on vähän eikä meillä ole vaikutusvaltaa päättäjien suuntaan, kertoo merikarvialainen ammattikalastaja Ari Uusimäki.
Lohenkalastusrajoitukset ovat liian monimutkaisia selitettäväksi tarkkaan tässä yhteydessä, mutta peruslähtökohta on se, että lohenkalastus alkaa kesäkuun puolivälin paikkeilla ja kestää kaksi viikkoa. Näiden kahden viikon aikana pyydetään kaikki luonnonlohi, mitä Suomessa on saatavilla.
Verkkokalastus loppunut lähes kokonaan
Myös hylkeet ja merimetsot syövät huomattavasti ammatin kannattavuutta, ja tietyt kalastusmuodot ovat hävinneet jo kokonaan. Esimerkiksi verkkokalastus on käytännössä loppunut hylkeiden tuhotessa verkot, vain tammi-helmikuussa on pieni aika kun madetta tai haukea voidaan pyytää verkoilla.
- Hylkeenkestävät rysät vielä toimivat, mutta ne ovat vasta kehitysvaiheessa. Jos rysän suojausta vähennetään, keksii hylje heikon kohdan, jos lisätään, ei saa kalaakaan. Kalastajalle se merkitsee koko vuoden tappiota, kun rysä epäonnistuu kokeessa.
Vaikka valtio maksaakin kalastajille hylkeensietopalkkioita, niiden myöntöperusteet eivät ole kohdallaan. Käytännössä se joka hylkeistä eniten kärsii saa pienimmät palkkiot ja päinvastoin.