ARTIKKELIT
Menestyksen mukana kasvavat myös haasteet
Timo Soinin pääsy EU-parlamenttiin ei ollut yllätys sen enempää Suomessa kuin Brysselissäkään. Suomen vaalitulos ja puolueemme kasvava menestys tiedettiin sielläkin, joten siinä mielessä lähtö europarlamenttiin oli kova saavutus koko puolueelle. Mutta menestys tuo mukanaan myös kasvavia paineita eduskuntavaalien suhteen, muistuttaa Timo Soini.

- Mitään ei saada ilmaiseksi. Myös ehdokasasettelussa on oltava erityisen tarkkana. On olemassa ehdokkaita, jotka tuovat ääniä, mutta on myös sellaisia ehdokkaita, jotka vievät niitä.
  Soini on todella pidetty mies omassa ryhmässään, jonka nimi kääntyy suomeksi Vapaa ja demokraattinen Eurooppa. Kolmenkymmenenkahden hengen ryhmässä on edustajia yhdeksästä maasta, eniten Iso-Britanniasta (13). Jyrkän EU-kriittinen United Kingdom Independence Party (UKIP) on jo kutsunut Timon puhujaksi omaan puoluekokoukseensa, samoin häntä on pyydetty Irlantiin kampanjoimaan Lissabonin sopimusta vastaan.
  - On aivan törkeää, miten EU hyppyyttää ja nöyryyttää pientä jäsenmaata, ja todella surullista, jos tällainen painostus tehoaa.

Vaikutusvaltainen komiteapaikka

Euroopan Parlamentissa ryhmän merkitys on todella tärkeä. Koska edustajia on lähemmäs seitsemän ja puoli sataa, ei puheenvuoroja yksinkertaisesti voi jakaa yksittäisille edustajille, vaan ryhmät jakavat ne keskenään. Timo sai puheaikaa jo heti ensimmäisessä istunnossaan ensimmäisenä suomalaisedustajana.
  - Tällä istuntokaudella on tähän mennessä puhunut vasta kaksi suomalaista, minä ja Satu Hassi, Soini muistuttaa.
  Timo sai myös vaikutusvaltaisen komiteapaikan kulttuuri- ja koulutuskomitean 2. varapuheenjohtajana, joka oli yllättävä bonus hänelle itselleenkin.
  - Olisin ollut tyytyväinen pelkkään komiteapaikkaankin. Meidän koko ryhmästä vain kolme sai puheenjohtajuuksia, joten olen kyllä todella iloinen tästä.
Soinin liittyminen Vapaa ja demokraattinen Eurooppa –ryhmään perustui sen EU-kriittiseen linjaan ja ryhmän tarjoamaan toimintavapauteen.
  - UKIP:n nokkamiehen Nigel Faragen kanssa on todella helppo tulla toimeen. Hän lupasi että kaikki huomioidaan ja että kaikki saavat komiteapaikan. Ja näin todella tapahtui.

Byrokratia kuin Speden sketsistä

Mutta karvaitakin kokemuksia on. EU-kriitikkoihin suhtaudutaan EU-parlamentissa toisinajattelijoiden taholta vähintään yhtä nuivasti kuin Suomessakin. Siitä Timo sai esimakua heti, kun komiteapaikka oli sovittu – sosialistien leirissä ei meinattu hyväksyä EU-kriitikkoa porukkaan, vaan asia alistettiin äänestykseen, jonka Timo kuitenkin voitti äänin 14-9.
  - Että tällainen tervetulotoivotus. Tällainen on EU.
Vaikka Timo Soini odottikin massiivista byrokratiaa, tuli ranskalaisen ja EU-byrokratian määrä kaikessa kammottavuudessaan silti hänelle yllätyksenä.
  - Se todella on pahempaa kuin Speden sketsissä. Enää en ihmettele, miten EU:sta voi tulla niin hulluja direktiivejä kuin sieltä tulee. Kuinka saada EU toimimaan, kun ei saada yhtä taloakaan toimimaan?
  Työt Brysselissä ovat alkaneet hyvin ja jatkuneet jo reilun kuukauden verran. Tähän mennessä takana on yksi virallinen istunto, yksi komiteaistunto ja runsaasti ryhmäistuntoja. Timo pyrkii saamaan mielenkiintoisen ja hyvän raporttitehtävän mietintöjen jakoon, mahdollisimman paljon puheaikaa salissa ja pitää myös euroblogia, jonka kautta tiedottaa suomalaisille mitä Brysselissä tapahtuu ja miksi. Asunto on vielä haussa, mutta kyllä se löytyy, byrokratiasta huolimatta.
  - Jos jollekulle perussuomalaiselle tulee Brysseliin kulkua, niin poiketkaa. Kyllä kahvit tarjoan.

Teksti: Mika Männistö
Kuva: Jukka Jusula

Julkaistu 23.08.2009 klo 11:33