ARTIKKELIT
Kunnallisvaalien uusintakierros
Sähköisen äänestyksen kokeilukunnissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä määrättiin kunnallisvaalit uusittaviksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 9. huhtikuuta. Näissä kolmessa kunnassa oli äänestys mennyt siltä osin pieleen, että äänioikeusrekisteriin kirjautui 232 sellaista tapausta, jossa sähköinen äänestys oli aloitettu, mutta se keskeytyi.

  - Äänestysjärjestelmässä oli sellainen ominaisuus, että äänestäjä saattoi vetää äänestyskortin pois kesken äänestystapahtuman, joka saattoi johtaa siihen että ääni jäi kirjautumatta järjestelmään, vaikka äänestäjä luuli äänestäneensä onnistuneesti, kertoo oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen.
  Tapaus huomattiin äänestyksen jälkeen ja siitä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valitukset, mutta korkein hallinto-oikeus katsoi, että virheellisyydet ovat saattaneet vaikuttaa äänestystulokseen ja määräsi vaalit uusittavaksi.
  Varsinainen äänestyspäivä kaikissa kunnissa on sunnuntaina 6. syyskuuta. Ennakkoäänestys alkoi 26. päivänä elokuuta ja päättyy syyskuun ensimmäisenä.

Ehdokkaat maksavat

Ehdokkaat ja äänioikeutetut ovat uusittavissa vaaleissa samat kuin alkuperäisessäkin äänestyksessä, vain äänestys ja tulosten laskenta uusitaan. Ehdokkaat joutuvat maksamaan oman vaalikampanjansa uudelleen siinä määrin kuin kampanjoivat.
  Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, aiotaanko sähköisen äänestyksen kokeilua mahdollisesti jatkaa vielä jossain vaiheessa. Se vaalilain muutos, joka mahdollisti kokeilun, oli voimassa vain vuoden 2008 loppuun, joten jos sitä jatkettaisiin, vaatisi se joka tapauksessa eduskunnalta uutta päätöstä.
  - Tällä hetkellä kokeilusta ja sen tuloksista laadittava selvitys on vielä tekeillä. Kun selvitys on laadittu, valtioneuvosto ja mahdollisesti eduskunta tekevät poliittiset päätökset jatkotoimenpiteiden suhteen.

Teksti: Mika Männistö

Julkaistu 29.08.2009 klo 11:41