ARTIKKELIT
Toivo Mäkelän elämäntyö jatkuu
Pitkän linjan vennamolainen, Toivo Mäkelä täyttää tässä kuussa 75 vuotta Kaustisella. Toivo ”Topi” Mäkelä on ollut kohta 37 vuotta yhtäjaksoisesti Kaustisen kunnanvaltuustossa.

Valtuustotyön ohella ovat aikoinaan työllistäneet myös Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajan työt. Mäkelä oli piirin puheenjohtajana entisen SMP:n aikana noin 20 vuoden ajan. Silloin Topi piti kokouksia ympäri maakuntaa ja aika monta kilometriä tuli ajeltua yhdessä silloisten puolueaktiivien kanssa.  
  Kaustisen kunnanvaltuustossa on tällä hetkellä peräti kymmenen perussuomalaista. Tämä on korkein lukumäärä sekä määrällisesti että prosentuaalisesti koko maan lukuihin verrattuna. – Kaustinen on kuitenkin vielä niin kepulainen paikka, että tälläkään äänimäärällä eivät antaneet yhtään lautakunnan puheenjohtajuutta meille, sanoo Topi.
  Kaustisella on huolenaiheena tällä hetkellä talous, se sama asia kuin muuallakin Suomessa. - Lamankin johdosta täällä on nyt kova vääntö, että saadaan budjetti kuntoon. Kunta on elänyt yli varojensa ja toiminta ollut kovin kulttuuripainotteista, jolla tahtoo olla vaikutusta talouteen. Mielestäni perussuomalaiset ovat pienen ihmisen asialla kuten SMP:kin aikoinaan. Tätä on yritetty tuoda täällä Kaustisella esille ja mielestäni ihan hyvällä menestyksellä.
  Mäkelä on kunnanvaltuustotyön ohella myös Kaustisella toimivan Terveyskyläsäätiön hallituksessa. Lisäksi valtakunnan tasolla hän on istunut tästä syksystä alkaen puolueen mandaatilla Kuntaliiton hallituksessa. Tähän jälkimmäiseen liittyy paljon kokouksia ja matkoja lähinnä pääkaupunkiin, jossa Kuntaliiton toimitalo on.

Muita ”harrastuksia”

Topi on koulutukseltaan merkantti ja varsinainen leipä onkin ansaittu muualta kuin politiikasta. Mäkelä oli ensin yli kaksikymmentä vuotta osuuskaupassa myymälänhoitajana. Sen jälkeen hän perusti yhdessä tyttärensä kanssa vuonna 1985 oman tili- ja asioimistoimiston. Tuntumaa tälle alalle hän oli hakenut jo aiemmin tekemällä vapaa-ajallaan lähinnä maatalousyrittäjien kirjanpitoa ja veroilmoituksia.  Topi jäi eläkkeelle tilinpitohommista viisi vuotta sitten.
  Toimintaa on riittänyt myös kokonaan uuden projektin vuoksi. – Neljä vuotta sitten tuli hankittua kesämökkitontti synnyinkunnastani Perhosta. Emäntä ensin oli kovasti sitä vastaan, että mitä me nyt enää vanhoilla päivillä. Mutta yhdessä kuitenkin on mökkiä rakennettu ja hyvin tuntuu jo Eilallekin maistuvan erityisesti Kauhalammin vesissä polskiminen. Melkein joka viikko on mökillä tänäkin syksynä käyty. Ja nyt se on jo siinä kunnossa, että siellä on hyvä olla myös pikkulasten kanssa.

Lapset jatkavat

Toivo ja Eila Mäkelällä on neljä lasta sekä näiden lapsia ja lapsenlapsia yhteensä kaksitoista.
Vanhin lapsista, Sinikka, on jatkanut Topin tilitoimistouraa Kaustisella. Toiseksi vanhin, Seppo, on puolestaan pitänyt psykiatrin virkansa ohella huolta puolueuran jatkosta. Hänet valittiin viime kuntavaaleissa Kuortaneen suurimmalla äänimäärällä valtuustoon, jossa on nyt neljä perussuomalaista. Yksityisyrittäjän verta on tarttunut myös nuorimmaiseen lapseen, Samiin, jolla on oma korjaamo- ja rengasliike Kaustisella. Kauimmaksi pesästä on lentänyt Satu, joka asuu Helsingissä ja  on projektipäällikkönä Neste Oililla.

Haaveita

Ja jos jostain vielä ylimääräistä aikaa löytyisi, olisi Topilla niille käyttöä.
  - Vanhoista ajoistakin olisi pitänyt kirjoittaa jotakin, mutta paperit ovat vielä aivan levällään. Myös shakinpeluu on ollut aina lähellä sydäntäni, mutta nyt ei ole joutanut.
  Toivo Mäkelä ei juhli syntymäpäiväänsä, vaan on matkoilla. PerusSuomalainen-lehti ja puoluetoimisto onnittelevat päivänsankaria.


Teksti: Mika Männistö

Julkaistu 19.10.2009 klo 09:21