ARTIKKELIT
Sami Yli-Rahnasto pettyi Keskustaan
Puolueemme kasvoi jälleen uudella jäsenellä, kun selkärangattomaan kepulaispolitiikkaan pettynyt kauhajokelainen maanviljelijä ja pitkäaikainen entinen keskustavaikuttaja Sami Yli-Rahnasto vaihtoi puoluetta ja liittyi Perussuomalaisiin. Syynä puolen vaihtoon oli jo pitkään jatkunut keskusta-aatteen alasajo sekä kyvyttömyys ja haluttomuus puolustaa maaseudun asioita.

- Kyllästyin ja petyin Keskustaan monestakin syystä. Keskusta-aate on käytännössä täysin kuollut, ja maatalouden kehittämispolitiikka on ollut huonolla tolalla jo vuodesta 1983 saakka. Suomalaisten etujen ajaminen EU:ssa on myös täysin unohtunut.

Bioenergian tuottamisessa olisi valtavia tulevaisuuden mahdollisuuksia maaseudulle, johon panostamalla saataisiin myös ihmisille työtä ja toimeentuloa, mutta Vanhasen hallitus puuhaa vain ydinvoimaloiden parissa. Laman kustannukset halutaan kaataa taloudellisesti jo ennestään tiukoilla olevien kuntien niskoille. Tehtyjen maatalousratkaisujen seurauksena esimerkiksi eteläinen 141-tuki ja pohjoinen 142-tuki on lähes tuhottu ja suomalaiset viljelijät joutuvat maksamaan kallista hintaa maaseudun alasajosta.

Perussuomalaiset pienen ihmisen asialla

Puolueen vaihtaminen on aina vaikea henkilökohtainen ratkaisu. Siinä sulkee takanaan monia ovia samalla kun uusia avautuu. Yli-Rahnasto kuitenkin koki, ettei Keskustalla ollut hänelle enää mitään uutta annettavaa. Nyt hän haluaa tarjota eri järjestöjen ja Keskustan tehtävissä kahdenkymmenen vuoden aikana kertyneen kokemuksensa auttaakseen rakentamaan kasvavaa ja elinvoimaista puoluetta merkittäväksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

- Mielestäni Perussuomalaisissa on hyvä meininki ja oikeanlainen asenne. Puolue on pienen ihmisen asialla, puolustaa heikompia ja aidosti ajaa niitä asioita joita sanoo edustavansa. Itse ajattelen monista asioista samalla lailla kuin Perussuomalaiset.

Kokenut ja vahva vaikuttaja

Sami Yli-Rahnasto siirtyi puolueeseen ja samalla Perussuomalaisten valtuustoryhmään Kauhajoen kaupunginvaltuustossa virallisesti 9.11., jossa hän on istunut vuodesta 1997 saakka Keskustan edustajana. Tällä hetkellä Yli-Rahnasto on muun muassa Kauhajoen kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Suupohjan elinkeinoyhtymän hallituksen puheenjohtaja, MTK-Kauhajoen johtokunnan puheenjohtaja, MTK-Etelä-Pohjanmaan liiton johtokunnan jäsen, Faba Sika Oy:n hallituksen jäsen, Suomen Sianjalostus Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen sekä Kauhajoen Ruokamessujen messutoimikunnan varapuheenjohtaja, eli aivan vähäisestä poliittisesta vaikuttajasta ei ole kyse.

Poliittisen uransa Yli-Rahnasto aloitti Nuoren Keskustan Liitossa vuonna 1989 ensin Kauhajoen osaston puheenjohtajana, Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana 1993-95 ja Liiton varapuheenjohtajana 1995-97. Vuonna 1995 hän oli kansanedustajaehdokkaana Keskustan listoilla keräten tuolloin 1850 ääntä. Vuodesta 1997 hän on istunut Kauhajoen kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa, nyt siis valtuuston 2. varapuheenjohtajana.

Koulutukseltaan Yli-Rahnasto on agrologi. Hän toimi Ilmajoen kunnan maaseutuasiamiehenä vuosina 1991-94 jonka jälkeen toimi EU:n maaseutuyritysten yhteistyön kehittämishankkeessa vetäjänä vuoteen –98, jolloin jäi päätoimiseksi maanviljelijäksi sikatilalleen. Yli-Rahnasto on naimisissa ja hänellä on kolme lasta väliltä 5-13 vuotta.

Puoluetoimisto ja PerusSuomalainen-lehti toivottavat uuden jäsenen tervetulleeksi puolueeseen ja onnittelevat viisaasta ratkaisusta. Muidenkin keskustalaisten, jotka vielä uskovat Santeri Alkion arvoihin, kannattaisi muistaa ettei alkiolainen aate maaseudun ja sorrettujen puolustamisesta ole Suomessa kuollut vaan elää edelleen vahvana kasvavan ja voimistuvan Perussuomalaiset-puolueen ideologiassa.

Teksti: Mika Männistö

Julkaistu 06.01.2010 klo 08:55