ARTIKKELIT
Lapsissa on tulevaisuus
Onko vanhemmuus hukassa? Kuka kasvattaa lapsia tämän päivän yhteiskunnassa? Lapset ja nuoret oirehtivat hälyttävästi. Pelkästään Lappeenrannassa on noin 17 prosenttia nuorista kouluikäisistä lapsista käytöshäiriöisiä. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida aikuisten päässä.

Ovatko tietokoneet ja TV osasyyllisiä lasten levottomaan käytökseen? Pienestä saakka on televisio lähes aina lasten katseltavissa, tuleepa sieltä sitten uutisia tai mitä tahansa. Monet lasten omatkin ohjelmat ovat hyvin väkivaltaista katseltavaa ja aiheuttavat  varmasti pienen ihmisen mielessä pelkoa ja ahdistusta, kun ei vielä oikein ymmärrä.

Opiskelevilla nuorilla kuluu myös valtavasti aikaa netissä, siellä pelataan pelejä ja surffaillaan kaikilla mahdollisilla alueilla. Vaikutteita tulee, eikä aina varmasti kovin turvallisia.

Koulutyössä opettajat ovat vaikeassa tilanteessa yrittäessään suorittaa perustehtäväänsä – opettaa. Kun samalla on huolehdittava levottomista käytöshäiriöisistä oppilaista. Tämä ei liene tarkoitus.

Opettajakunta on naisistunut ja miesopettajista on pulaa. Olisiko yksi tärkeä tekijä varsinkin poikien levottomuuteen miehen mallin puute? Oppilaat tarvitsevat  turvallisuutensa lisäämiseksi vahvoja, tiukkojakin aikuisia, myös miehiä opettajiksi. Myönnän että monet naisopettajat ovat vahvoja ja tiukkoja tarvittaessa. Mutta monelta on jo kotona puuttunut miehen malli, onhan avioerojen määrä jo puolet solmituista avioliitoista. Kodista saatu kasvatus ja malli on tietenkin se lähtökohta, josta lapsen kasvu aikuiseksi alkaa. Olemmeko me aikuiset sitten riittävästi antaneet lapsillemme rakkautta ja rajoja? Kuinka paljon taloudelliset huolet, syrjäytyminen, alkoholi, työttömyys ja sairaudet vaikuttavat  lapsiemme kasvuun ja kehitykseen?

Yhteiskunnassamme on todella nyt peiliin katsomisen paikka lasten tulevaisuutta ajatellen. Jokaisen on mentävä itseensä. Olemmeko toimineet oikein ja ajatelleet aina lastemme parasta?

Perhe on yhteiskunnan perusta ja jos lapset voivat hyvin, voi perhekin hyvin. Näissä lapsissa on kansakuntamme tulevaisuus, tehdään siis kaikki mahdollinen että lapsemme voivat hyvin ja nämä luvut häiriökäyttäytymisestä saadaan huomattavasti alenemaan.

Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle 2010!

Marja-Leena Leppänen
kaupunginvaltuutettu PS, Lappeenranta

Julkaistu 27.12.2009 klo 09:00