ARTIKKELIT
Timo Soinin pinssi maailman suurimpaan merkkikokoelmaan
Timo Soinin vaalikampanjan merkki pääsi tuoreimmassa Guinnessin ennätysten kirjassa maailman suurimmaksi noteerattuun Seppo Mäkisen merkkikokoelmaan, johon kuuluu tällä hetkellä jo yli 35 000 merkkiä ja pinssiä 77 eri maasta. Timon merkki komeilee nyt julkisuuden henkilöiden merkkien joukossa Vladimir Putinin ja Gerhard Schröderin vieressä.

Merkkikokoelma

Soinin pinssi kuuluu teemaan julkisuuden merkkihenkilöt, johon kuuluu myös muiden muassa Barack Obaman, paavin, Fidel Castron, Olof Palmen, Maon, Mannerheimin, Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen merkit.

- Minusta Timo Soini on ehdottomasti Suomen merkittävimpiä poliitikkoja, jonka paikka on tässä joukossa, Seppo Mäkinen kertoo.

Kaikki alkoi Moskovasta

Seppo Mäkinen on Helsingissä syntynyt ja koulunsa käynyt, välillä maailmalla asunut 60-vuotias markkinointialan ihminen. Keräilyharrastus sai alkunsa vuonna 1994 Moskovassa, kun hän sattumalta löysi hotellin edestä merkin. Jälkeenpäin selvisi kyseessä olevan Venäjän duuman kansanedustajan merkin, jonka tämä oli ilmeisesti hukannut.

- Merkistä tarjottiin minulle heti kolmesataa dollaria. Päätin, että jos se on niin arvokas, niin enpäs myykään. Siitä se lähti, ja keräilyä on jatkunut jo yli viisitoista vuotta ja jatkuu vain, enää en edes osaisi lopettaa.

Kokoelmaan kuuluu paljon merkkejä maista, joita ei enää ole olemassa, kuten Neuvostoliitosta ja DDR:stä. Myös amerikkalaisia merkkejä on paljon – juuri hiljattain Mäkinen sai yli 700 eri osavaltioiden Lions Club merkkiä. Myös erilaisia virkamerkkejä on paljon, samoin autopinssejä Rolls Roycesta Volkswageniin.

- Niistä pienet pojat tykkää, mikseivät isommatkin. Olen tavannut Enzo Ferrarin henkilökohtaisesti ja saanut häneltä Ferrarin merkin.

63 metriä tauluja

Pinssit on koottu kehystettyihin lasitauluihin, joita niitäkin on jo lähes sata. Vierekkäin asetettuina taulujen yhteispituus on 63 metriä, mikä aiheuttaa vaatimuksia näyttelytilalle, aivan joka paikkaan ne eivät mahdu. Viime vuonna näyttely oli esillä muun muassa Mikkelin Kenkäverossa, jossa merkkejä kävi katsomassa yhteensä 57 208 ihmistä, kaukaisimmat Australiasta saakka.

Kaikkein vanhin Seppo Mäkisen kokoelmaan kuuluvista merkeistä on Delegat-merkki vuosisadan alusta. Merkki on tehty sitä kokousta varten, jolloin Suomesta aiottiin tehdä kuningaskunta.

- Jokaisen merkin takana on taiteilija, ja mitä ihmeellisimpiä aiheita ja aatteita varten merkkejä ja pinssejä tehdään. Ne ovat myös historiaa ja minulle mieluisa harrastus. Kokoelmaa on mukava näyttää ihmisille, kunhan saan tämän vuoden näyttelyt sovittua.


Teksti: Mika Männistö
Kuva: Eila Mäkinen
Julkaistu 06.02.2010 klo 08:34