ARTIKKELIT
Kuka puolustaisi eläimiä?
Jokin aika sitten Suomea kohahdutti iittiläisellä hevostilalla paljastunut eläinrääkkäystapaus, josta MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi. Ohjelma järkytti minua syvästi, sillä pienviljelijäperheen poikana ja hevosten kanssa savottatöitä tehneenä eläinten hyvinvointi on itselleni sydämen asia.
Viime vuosina on tullut ilmi niin monta törkeää eläinrääkkäystapausta, että ei voida puhua yksittäistapauksista. Erityisesti tuotantokanojen ja -sikojen hoitoon liittyvät skandaalit ovat olleet tapetilla. Jokaisen skandaalin yhteydessä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) on luvannut puuttua asiaan, mutta mitään näkyvää ei ole saatu aikaiseksi.

Hevostila-tapauksen tultua ilmi esitin Iltasanomien haastattelussa, että Anttilan tulisi erota. Ministeri vastasi, ettei hän aio erota ja luetteli ne toimenpiteet, joita on tehty eläinten olosuhteiden valvonnan hyväksi säännöstöjen ja lakien taholla. Anttila valitettavasti unohti mainita määrärahaleikkaukset Eviran osalta. Tuotantoeläinten hyvinvointia valvoo nyt virasto, jolta on käytännössä leikattu toimintaedellytykset, sillä vuoden 2009 liki 5 miljoonan euron valvontabudjetti supistui tämän vuoden budjetissa vain 864 tuhanteen euroon.

Viime aikojen valelääkäripaljastukset niin ihmisten kuin eläinten hoidon parissa osoittavat yleisemminkin valvonnan heikkoutta. Iitin hevostapauksen jälkeen on tullut ilmi epäilyksiä siitä, että eläinlääkäreinä olisi toiminut henkilöitä, jolta puuttuu tarvittava pätevyys. Lukuisat valituksetkaan eivät herättäneet viranomaisia. Eipä olisi siis ihme jos myös kansalaisilla heräisi epäilys, ovatko ministeritkään enää oikeita ministereitä vai valeministereitä.

Ikävintä näissä eläimien hyvinvointia koskevissa skandaaleissa on se, että ne leimaavat asiansa hyvin hoitaneet eläintilalliset. Siksi haluan korostaa, että näiden tapausten taustalla on useammin omistajien väsymys kuin tahallisuus. Valvonnan lisäksi on siis syytä panostaa entistä enemmän tilallisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Pentti Oinonen
kansanedustaja /ps


Oinosen adressi eläinten puolesta

Kansanedustaja, Perussuomalaisten 1 varapuheenjohtaja Pentti Oinonen on perustanut adressin eläinrääkkäystä vastaan. Adressissa peräänkuulutetaan toimia eläinten ja tilallisten hyvinvoinnin edistämiseksi, jotta eläinrääkkäystapaukset saadaan kuriin.
Adressi löytyy osoitteesta www.adressit.com/nyt_riittaa_elainten_kaltoinkohtelu

Julkaistu 10.02.2010 klo 08:00