ARTIKKELIT
Marko Kulpakko TEAM:in hallitukseen
Kaustislainen kunnanvaltuutettu, valtuuston varapuheenjohtaja ja ammattiyhdistysaktiivi Marko Kulpakko on valittu Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM:in hallitukseen tämän vuoden alusta lukien.

TEAM on uusi ammattiliitto, joka muodostettiin Kemianliiton ja Viestintäalan ammattiliiton fuusiosta. TEAM:iin kuuluu noin 67 000 jäsentä ja sen hallituksessa on 20 jäsentä puheenjohtaja mukaan lukien. TEAM:in valtuustossa on seitsemisenkymmentä jäsentä.

Marko Kulpakko on toiminut oman työpaikkansa Raniplastin luottamusmiehenä jo muutaman vuoden ja nousi vuosien 2006-2007 vaihteessa Raniplastin pääluottamusmieheksi, jonka jälkeen hänet valittiin silloisen Kemianliiton valtuustoon hurjalla äänimäärällä – ensikertalainen sai seitsemänneksi eniten ääniä sadoista ehdokkaista koko Suomessa. Tuolla äänimäärällä Kulpakko olisi ollut oikeutettu hallituspaikkaan jo silloin, mutta koska hän oli ”väärän” puolueen jäsen, paikka jäi saamatta.

- Ammattiliittovaaleissa on yleensä kaksi suurta puoluetta, SDP ja Vasemmistoliitto, joista on valittava jos mielii tulla valituksi. Itse lähdin sitoutumattomana Vasemmistoliiton listalta, mutta koska olen perussuomalainen, jäi hallituspaikka saamatta. Onneksi ajat ovat nyt muuttumassa ja ammattiyhdistysliikkeeseen on tullut mukaan myös paljon ei-vasemmistolaisia ehdokkaita. Niinpä sain hallituspaikkani nyt. Tapaus on siinäkin mielessä merkittävä, että uusia vaaleja ei järjestetä viiteen vuoteen, Kulpakko kertoo.

Hallituksen hampaattomuus harmittaa

Suomi kouristelee nyt laman hampaissa, ja työelämässä on tällä hetkellä hyvin vaikeaa. Monet asiat askarruttavat tuoreen TEAM:in hallituksen jäsenen mieltä.

- Suomalaista työvoimaa pannaan pihalle ja teollisuus viedään ulkomaille. Nykyhallitus tuntuu olevan täysin voimaton optioherrojen ja pörssikeisarien edessä. Valtion omaisuutta on myyty pilkkahintaan vuosien varrella, ja on valitettavaa, että Suomen kansa joutuu siitä kärsimään.

Kun Suomen infrastruktuurikin alkaa olemaan jo pahasti rappeutunutta, olisi juuri nyt hyvä hetki panostaa siihen. Hampaaton hallitus ei kuitenkaan siihen kykene, mikä harmittaa Kulpakkoa valtavasti.

- Esimerkiksi täällä Keski-Pohjanmaalla Ullavan litiumkaivoksella olisi voinut olla valtava työllistävä vaikutus paikallisesti. Kun autoteollisuuskin on vähitellen muuttumassa sähköiseksi, olisi kaivoksen hyödyntäminen ollut helppoa ja kannattavaa, mutta ei. Norjalaiset tästäkin kaivoshankkeesta omistavat suurimman osan.

Kaustisen talous kuralla

Kaustisen perinteikkäät musiikkijuhlat ovat nousseet kunnallispolitiikan ykkösaiheeksi. Valtakunnallisestikin merkittävä tapahtuma on ollut viime vuosina kansanmusiikkisäätiön järjestämä. Säätiön hallitus on kuitenkin ”onnistunut” tuhoamaan yli neljäkymmentä kertaa järjestetyt maineikkaat juhlat.

- Sädepääomaa on jouduttu myymään, ja talous on rapakuralla! Mielestäni arvokas musiikillinen kesätapahtuma tulisi järjestää jatkossakin. Toivottavasti onnistumme saamaan jonkin toisen tahon, joka takaisi juhlajärjestelyjen onnistumisen. Kansanmusiikkisäätiö on kykynsä asian suhteen näyttänyt.

 

Julkaistu 17.02.2010 klo 21:30
Kirjoittaja: Mika Männistö