ARTIKKELIT
Suomen eläkeläiset kuin silakkaparvi ahdingossa
Suomen eläkeläiset ovat kuin silakkaparvi, jota turskat ahdistelevat meren pohjan suunnalta. Se turskaparvi on taitettu indeksi, joka nakertaa noin 2,5% vuosivauhdilla eläkkeiden arvoa verrattuna siihen, mitä nykyään maksetaan kunkin eläkeläisen entisestä työstä tänään.
Niinpä vuonna 1996 voimaan astunut taitettu indeksi on kuihduttanut silloisen 60% eläkkeen 45%:iin siitä mitä työn nykyiselle tekijälle maksetaan. Asuntojen hinnat, vuokrat, matkakulut, vaatteet, lounaat ja harrastukset eivät seuraa mitätöntä elinkustannusindeksiä, joka yleensä pyörii vuosittain 1% tuntumassa, vaan keskimääräiset palkkojen nousut sanelevat hintatasot.

Rahaa kyllä olisi poistaa tämä taitettu indeksi, Ilmarinenkin kertoo eläkevarojensa olevan 26 miljardin euron luokkaa, eikä valtion eläkerahastokaan 12 miljardin kassallaan ole kerjäläinen. Entä sitten muut eläkerahastot? Vuodesta 1996 lähtien miljoona eläkeläistä on menettänyt noin 10 miljardia euroa. Siinä ovat mukana taitettu indeksi, eläkeläisten raippaverot 1990-luvulta, Ahon hallituksen indeksileikkaus vuodelta 1993 ja kansaneläkkeen pohjaosan leikkaukset. Eikö jo voitaisi poistaa tämä taitettu indeksi, jonka eläkekertymän painokertoimet ovat 80% elinkustannusindeksistä, ja vain 20% palkoista? Sen vääryyden korjaaminen elvyttäisi maamme taloutta.

Nykyisin työssä olevat luulevat, että asia ei koska heitä. Aikanaan he tulevat kuitenkin huomaamaan elävänsä meren pintaan turskien ajaman silakkaparven tavoin, jota taitettu indeksi syö pohjan suunnasta turskien tavoin. Ilmasta syöksyvät lokit napsivat pintaan ahdinkoon ajettuja silakoita kuten elinaikakerroin syö eläkkeitä päältä pudottaen lähtötason  heti kättelyssä alle 60%:n, ja nakertaen sitä sitten jatkossakin alaspäin. Taitettu indeksi on siis nuortenkin huoli, sillä elinkaari ja taitettu indeksi yhdistelmät nakertavat tulevia eläkkeitä sekä ylä- että alapäästä.

Seppo Kanerva
Ye-kommodori,
kansanedustaja 1996-2003
Julkaistu 16.03.2010 klo 09:30