ARTIKKELIT
UPM:n Jussi Pesonen: puun polttaminen vaarantaa biodieselin valmistuksen
Asuntoenergian hinnannousu puhuttaa, muttei säätövoiman puute, vaikka sen pakkasilla aiheuttamat hintapiikit katkovat teollisuustuotantoa. Miettivätkö päättäjät, miten tulonjakorasitteet vaikuttavat teollisuuteen ja kansantalouteen?

Viime vuonna julkisen sektorin palkkasumma kasvoi 4 %, kun se yksityisellä sektorilla supistui 8 %. Vaalien lähestyessä julkishallinnon kuluja ei uskalleta karsia. Tavoitteena tuotantokustannusten supistaminen menestyvä Wärtsiläkin ilmoitti 19.1. siirtävänsä sähkölaitostuotantoaan Euroopasta Kiinaan. – Kommunistisen Kiinan lakkoaalloista ei revitellä lööpeissä!

Uusiutuvien polttoaineiden käyttö pitää kolminkertaistaa vuoteen 2020 mennessä. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kivahti puun polton vaarantavan biodieselin valmistuksen Suomessa. Pari vuotta sitten teollisuus maksoi Suomen puusta noin kolmasosan Venäjän puuhun verrattuna. – Vaikka puuta oli varastoissa liikaa, Pesonen vaatii sitä runsaasti lisää ja halvemmalla. Hallitus tekikin veronhuojennuslain, joka lisäsi puun tarjontaa ja pudotti hinnat. Käytyään hallituksen kukkarolla teollisuus sulki viisi sellutehdasta Suomessa ja investoi halpojen tuotantokustannusten maihin. Paperiliittokin säikähti manööveristä niin, että teki työehtosopimuksen hiljaisuudessa.

Pohjois-Savon maakuntavaltuustossa 8.6.2009 puhunut ministeri Mauri Pekkarinen piti Suomen tulevaisuuden sampona energia- ja ympäristöteknologiaa. On häpeällistä, kuinka vaatimattomia globaalit investoinnit uusiutuvien energiamuotojen tutkimukseen ja kehitykseen ovat olleet viime vuosikymmeninä, totesi ministeri Mauri Pekkarinen puheessaan World Future Energy Summit-konferenssissa Abu Dhabissa 18.1.2010. Jos olisimme sijoittaneet alan tutkimukseen, kuten olemme sijoittaneet teollisuuden kehittämiseen, olisi uusiutuvien tilanne tällä hetkellä aivan toinen, hän väitti.
Pekkarinen totesi eduskunnan kyselytunnilla 18.3.10, että puulla tuotetun energian syöttötariffi vaatii tarkan linjauksen. Rajauksen, mikä sopii energia- ja mikä ainespuuksi. Metsäyhtiöt maksavat 25 euroa koivu- ja mäntykuitukiinnosta tienvarteen. Haketus on 3,30 euroa irtokuutiolta. Vuodenvaihteen kulutushuippujen aikana puulla tuotetusta sähköstä sai 1400 euroa MWh. (yksi kiintokuutio haketta on 2,16 MWh). Miten puu jatkojalostuu tehtaan uumenissa? Hallitusta askarruttaa, mistä ja millä nimikkeellä metsätalous saa tulonsa, jotta energiapuu on halpaa ja silti kulkee. UPM:n johtaja toivoo malttia tukien suunnitteluun. Pekkarisen näkemykset enteilevät niukkuutta pienille puuenergian tuottajille, vaikka povaakin sähkölle voimakasta hinnannousua. - Köyhänä kansa on nöyrää ja helppoa hallita!

Stora Enson Jouko Karvinen vaati 30.3. Kauppalehdessä, ettei puuta saa polttaa kalikkaakaan. Vuorineuvostaso ja ulkomaalaiset metsäteollisuuden osakkeilla keinottelevat haluavat hyödyn. Jutta Urpilainen ajatellee teollisuuden palveluksessa olevien palkkavaraa vaatiessaan sähköveroa pois. Kolme ydinvoimalupahakemusta jarruttaa satsauksia kotimaiseen bioenergiantuotantoon.

Häikäilemättömyys huipentui, kun Metsäteollisuuden keskusliiton johdosta Fortumin johtajistoon siirtynyt Anne Prunila sanoi tv:ssä, että he harkitsevat atomivoimalan rakentamista ulkomaille, ellei kotimaahan saa lupaa. Kiristystäkö vai jatkoa Venäjällä TGK 10-investoinnille? Tuolla rahalla olisi rakennettu jokaiseen Suomen kuntaan 7,8 Lestijärven energialaitoksen tehoista - lähes saasteetonta yksikköä.

Alpo Ylitalo
Kokkola

Julkaistu 08.04.2010 klo 14:26