ARTIKKELIT
Kansanedustajat tuunasivat miniroskiksia
Kymmenen vuotta täyttävä Roska päivässä -liike ja Helsingin kuvataidelukion oppilaat lahjoittivat kansanedustajille miniroskiksia keskiviikkona 14.3. Kansanedustajilla oli myös mahdollisuus tuunata miniroskiksia lahjoiksi tupakoiville ja purukumia syöville tutuilleen.
Ruohonen tuunaaRoskis 1

Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi käyvänsä säännöllisesti
Kokonniemen maauimalassa aamu-uinnilla, ja
keräävänsä usein matkalta toisten jättämiä roskia.Miniroskisten tarkoituksena on ennaltaehkäistä maailman yleisempiä, erittäin hitaasti maatuvia roskia, kuten tupakantumppeja.

Tupakantumppi sisältää tuhansia kemikaaleja, joista monet ovat myrkyllisiä. Esimerkiksi kadmium varastoituu maaperään ja kulkeutuu edelleen vesistöihin. Pikkulapset ja eläimet voivat panna suuhunsa tupakantumppeja. Tumppeja löytyy esimerkiksi lintujen, kalojen ja valaiden vatsasta.

- Käytämme tuunauksessa diabeetikkojen koeliuskapurkkeja ja Suomen Luonnonsuojeluliiton kauniita luontotarroja. Kokemuksemme on, että aikuisten sisäinen lapsi herää hyvin nopeasti, kun tarrat otetaan esiin. Ei ole suinkaan samantekevää, mikä tarra valitaan. Miniroskistuunausten hetket ovat yleensä hauskoja, kertoo Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Helsingin kuvataidelukiossa on tuunattu miniatyyritaidetta lähenteleviä miniroskiksia jo useampaan otteeseen. Miniroskiksia tuunataan myös Helsingin ja Kirkkonummen Kuvataidekouluissa, samoin monissa kouluissa, perhekerhoissa ja aikuisten tilaisuuksissa.

www.roskapaivassa.net

Julkaistu 26.04.2010 klo 08:48