ARTIKKELIT
Kansainvälinen rikollisuus räjähtänyt käsiin
Kun rajojemme valvonta on EU:n myötä ja vapaan liikkuvuuden nimissä löystynyt lähes olemattomiin, on kansainvälisen rikollisuuden määrä maassamme räjähtänyt käsiin. Tämä näkyy muun muassa lisääntyneenä mökki- ja asuntomurtojen määränä.
- Ennen tämäntyyppisiin rikoksiin syyllistyivät lähes yksinomaan yksittäiset suomalaiset ”yrittäjät”, tänä päivänä tekijät kuuluvat laajoihin kansainvälisiin rikollisliigoihin, jotka tulevat Suomenlahden eteläpuolelta ja Keski-Euroopasta ja katoavat saaliinsa kanssa rajan yli tekonsa tehtyään. Tällaisia rikoksia poliisin on hyvin vaikea selvittää, kertoo vanhempi konstaapeli, Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Reijo Hongisto Vimpelistä.

Mökkimurrot tapahtuvat yleensä syys-, talvi- ja kevätaikaan, kun mökit saattavat olla asumattomina pitkiäkin aikoja. Jos huomaa kesämökillään vaikkapa rikotun ikkunan tai lukon, kannattaa ja pitää aina ilmoittaa asiasta poliisille, muuten tekee karhunpalveluksen niin itselleen kuin naapureilleenkin.

- Yleensä sama tekijä kiertää kaikki lähiseudun mökit, ja vaikka itseltä ei olisi mitään vietykään, on naapurilta saattanut kadota kaikki mikä irti lähtee. Kun asia selviää, on oikeutettu korvaukseen myös rikotuista ikkunoista ja lukoista, mikäli on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Ampuma-aseita ei säilytetä mökillä!

Mökkimurtoja voidaan myös ennaltaehkäistä monin eri tavoin. Mökilleen voi asentaa hälytyslaitteet ja naapureiden kanssa kannattaa sopia, että samalla reissulla kun joku siellä käy, käy samalla katsomassa muidenkin mökit. Mökkinsä pitäminen mahdollisimman asutun näköisenä talvellakin tekee siitä murtomiehelle vähemmän houkuttelevan kohteen. Jos suinkin mahdollista, kannattaa myös viedä talviajaksi kaikki arvokas pois mukanaan.

- Poliisimiehenä sanon, että ampuma-aseita ei missään tapauksessa saa jättää kesämökilleen, ne on ehdottomasti vietävä mukana varsinaiseen asuinpaikkaansa ja säilytettävä lukitussa asekaapissa. Jos mökillä on ampuma-ase, se takuuvarmasti anastetaan ensimmäiseksi.

Poliiseista huutava pula

Kesällä ilmojen lämmetessä tapahtuu myös rikollisuudessa selvä piikki. Lämpimällä säällä ihmiset viihtyvät ulkosalla enemmän ja silloin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Asiaa ei yhtään auta sekään, että kesäaikaan poliisejakin on vähemmän remmissä. Toisinaan sattuu niinkin, ettei tehtävään ole heti lähettää yhtään vapaata partiota silloin kun sitä tarvittaisiin.

- Hyvällä sydämellä ja omallatunnolla voin sanoa, että poliiseista on huutava pula. Sen jälkeen kun kihlakuntia yhdistettiin suuremmiksi poliisilaitoksiksi poliisihallinnon rakenneuudistuksen yhteydessä, ovat varsinkin reuna-alueilla poliisipalvelut heikentyneet huomattavasti. Ainoa asia, jolla tätä voitaisiin kompensoida, olisi saamalla lisää virkoja kentälle.

Poliisihallinnon rakenneuudistusta markkinoitiin aikoinaan siten, että päällystövirkoja vähentämällä saataisiin lisää väkeä kentälle, mutta ainakaan vielä tämä ei näytä toteutuneen. Hongiston mukaan esimerkiksi 12 tunnin työvuoron aikana saattaa pelkkiä ajokilometrejä kertyä partiolle 400-600. Kun siihen laskee mukaan kaikki tehtävät, ymmärtää, että melkoista matalalentoa mennään.


Teksti: Mika Männistö
Julkaistu 15.06.2010 klo 07:20