ARTIKKELIT
Onnelliset eläkepäivät työn merkeissä
Entinen kansanedustaja Mikko Vainio Lahdesta pitää eläkeläisten järjestäytymistä erinomaisena asiana varsinkin tänä päivänä, kun eläkeläisten elintaso kaiken aikaa kapenee taitetun indeksin vuoksi. Nykyinen elämänrytmi ja tahti on niin kova, että eläkeläiset tahtovat jäädä jalkoihin.
Vuonna 1923 syntynyt Vainio jäi eläkkeelle jo vuonna 1987. Ennen eläkkeelle jäämistään hän ehti olla mukana monenlaisessa toimien muun muassa Kellokosken tehtaalla seppänä ennen sotia. Sotien jälkeen hän teki päätyönsä poliittisen uran ohella metallialan sekä käsityön ja teknisten aineiden opettajana.

Vainio on viljellyt myös isältään perimää pientilaa Mäntsälässä aina näihin päiviin saakka. Tämä vuosi on kuitenkin viimeinen, syksyllä 87 vuotta täyttävä Vainio on aikeissa jättää viljelyhommat nuoremmalle polvelle iän alkaessa jo vaatia veronsa.

- Eläkepäiväni ovat olleet suurenmoisia, ja on onni että olen saanut ne elää suhteellisen terveenä ja hyvävoimaisena. Vaikka olenkin monesta kohtaa kolhiintunut niin sodan aikana kuin jälkeenkin, olen kuitenkin päässyt liikkumaan ja pysynyt aktiivisena ja virkeänä, Vainio kertoo.

Puuhaa on riittänyt

Pienviljelyn lisäksi Mikko Vainio harrastaa hyvin aktiivisesti verkkokalastusta ja pitää samalla kirjaa kalakannoista. Aikaisempi ura ja koulutus on antanut hänelle myös perustiedot taonnasta, jota hän harrastaa myös, ovatpa hänen taidetyönsä voittaneet palkintojakin. Vainiolla on myös hänen sotavuosien jälkeen itse pyöreistä hirsistä rakentamansa kesämökki, jonka remontoinnissa riittää tekemistä.

- Politiikkaa ei pidä unohtaa myöskään, sitä seuraan edelleen hyvin tarkkaan. Puolisoni Tellervo on minua huomattavasti nuorempi ja osaltaan edesauttanut pysymistäni virkeänä ja terhakkaana. Se on ollut siunaus, että minulla on ollut vanhuuden päivieni tukena kanssakulkija rinnalla.

Nyt tarvitaan muutosta

Mikko Vainio oli myös SMP:n kansanedustajana vuosina 1970-1975 sekä 1983-1987. SMP:n hajoamisen jälkeen häntä kyseltiin niin porvaripuolueisiin kuin demareihinkin, mutta puolueelle viimeiseen saakka uskollinen Vainio ei lähtenyt minnekään.

- Nykyistä puoluetta seuranneena voin sanoa, että Perussuomalaiset on melkoinen SMP:n jatke, ja tällaista herättäjäliikettä todella tarvitaan. Jos puolueen kannatus säilyy tällä tasolla, merkitsisi se noin viittätoista kansanedustajaa seuraavissa vaaleissa. Toivottavasti kansa ymmärtää, että ilman Perussuomalaisia ei kukaan olisi ajamassa näitä asioita. Kreikka on hyvä esimerkki siitä, miten heikolla perustalla EU nyt seisoo. Näyttää siltä, että EU:nkin herrat alkavat jo havahtua siihen, että jotain pitäisi tehdä.

Korjausliikettä tarvitaan omassakin kansanedustuslaitoksessamme, sillä pieni osa kansanedustajista on aiheuttanut käsityksen, että koko kansanedustuslaitos olisi oikea lahjus- ja lemmenskandaalien ja valheiden pesä. Tulevat eduskuntavaalit ovatkin puolueellemme tuhannen taalan paikka.

- Uskaltaisin arvata, että ihmiset ovat havahtuneet huomaamaan sen, että muutosta tarvitaan nyt. Kaikissa vaalipiireissä pitäisi pystyä löytämään henkilöitä, jotka varmasti pysyvät ruodussa, sillä halukkaita on paljon. Myös ehdokkaan taustan tulee olla tahraton, jotta vastapuoli ei pääse siihen tarttumaan kiinni. Rahalla ei toivottavasti ratkaista seuraavia vaaleja, vaan kovalla työllä.


Teksti: Mika Männistö
Julkaistu 25.06.2010 klo 08:00