ARTIKKELIT
Vaaratonta ja puhdasta ydinvoimaa ei ole
Suomen eduskunta teki 1.7.2010 periaatepäätöksen kahden ydinvoimalayksikön rakentamiseksi Suomeen. Tzernobylin voimalaonnettomuuden (26.4.1986) jälkeen atomivoimalla on ollut huono kaiku maailmalla. Aika ja propaganda näyttävät kuitenkin tehneen tehtävänsä ja ainakin kansanedustajien enemmistö näyttää unohtaneen aikaisemmat tapahtumat.
Tzernobyl ei ole ainut vakava onnettomuus mitä on tapahtunut. Jo vuonna 1979 Yhdysvalloissa tapahtui vakava atomivoimalan onnettomuus Harrisburgin kaupungin lähistöllä. Muita pienempiä onnettomuuksia on ollut useita. Venäjällä tapahtuneista mahdollisista onnettomuuksista ei ole edes kerrottu.

Kun ydinvoimaa markkinoidaan puhtaana ja saasteettomana unohdetaan se, mitä tapahtuu uraanikaivoksilla ja mitä riskejä on korkea-aktiivisten jätteiden käsittelyssä ja varastoinnissa.

Kesälomallani vuonna 1973 minulla oli mahdollisuus kuukauden ajan kiertää Yhdysvaltoja. Sillä reissulla yövyin Montanan osavaltion Butte-nimisessä kaupungissa. Kaupungissa sijaitsi lakkautettu uraanikaivos. Paikallisilla asukkailla oli kauhukuva muistona uraanikaivoksesta. Kaupungin asukkaista 83% kuoli syöpään. Tämä todisteena siitä ydinvoiman puhtaudesta ja saasteettomuudesta.

Ydinvoima on keskittynyttä sähköntuotantoa. Ydinvoimaloita voi rakentaa vain monikansallinen iso raha. Kun tuotanto keskittyy määräävät tahdin muutamat vuorineuvokset tai vastaavat. Kansalaisten osa on maksaa ja itkeä. Taloushyöty valuu muutamien jo ennestään lihaviin lompakoihin ja ongelmista he eivät vastaa.
Minä itse kannatan mahdollisimman hajautettua energiantuotantoa. Sen riskit ovat pienimmät ja se työllistää.


Pentti Kettunen
entinen kansanedustaja
Kajaani
Julkaistu 03.08.2010 klo 11:13