ARTIKKELIT
Farmari-näyttelyssä saatiin näkyvyyttä
Valtakunnallinen Farmari-näyttely Mikkelissä oli yksi kesän suurtapahtumista ja ehdottomasti suurin tapahtuma, jossa Etelä-Savon Perussuomalaiset olivat puoluetoimiston tuella esillä. Tavoitteena järjestäjillä oli 80 000 kävijää ja piirin perussuomalaisten panostaminen asiaan sen mukaista. Perusjengin sitoutuminen asiaan ja jokaisen apu mahdollisuuksiensa mukaan takasivat mukavahenkisen tapahtuman.
Ennen puhuttiin maatalousnäyttelyistä, mutta nyt liki 500 näytteilleasettajien ja myyjien kirjo oli paljon monipuolisempi. Meidänkin telttamme oli turvallisesti liikkuvan poliisin vierellä. Onnistuneen sisään heiton ja mutkattoman juttelun ansiosta ihmisvirta teltalla oli jatkuvaa. Meillä oli matala kynnys ja helppo tulla. Tarjoilu oli yksinkertaista; kylmää mehua ja suolakeksiä. Kyllä kelpasi, olihan parhaillaan lämpöä + 34.

Kävijöitä oli koko Suomesta, Sallasta Somerolle, ja keskustelun aiheet yhtä kirjavat. Paljon puhuttiin politiikkaa ja paljon sen vierestä. Vennamon sanoin täytyy todeta, että ”kyllä kansa tietää”. Niin paljon tietoa, uusia asioita ja näkökulmia kansalaisilta tuli, että me ”esittelijät” saimme välillä olla ihan oppipojan asemassa. Hyvä niin, sillä pitäähän juuri meidän tietää, mitä tavalliset ihmiset ajattelevat. Joistain ideoista olisi jopa lakialoitteeksi. Uutta näkemystä toi mm. oivallus siitä, että suurin osa teollisuusmaiden aiheuttamista päästöistä tehdään parin miljardin ihmisen Kiinassa ja ne leviävät tänne yhtä varmasti kuin siellä tehdyt tuotteetkin. Meidän ja EU:n päästösäästöt ovat sen rinnalla pelkkää puuhastelua.

Selvääkin selvempää oli kansalaisten syvä huoli monista arkiseen toimeentuloon liittyvistä asioista; työttömyydestä, eläkkeistä, vanhustenhoidosta, maataloudesta jne. Useinkaan huoli ei ollut omakohtaista, vaan yhteiskuntarakenteisiin ja lähimmäisiin liittyvää. Ihmiset olivat myös pettyneitä valtapuolueisiin ja maaseutuväki erityisesti Keskustaan. Näitä kirjattiin keskustelujen lisäksi ylös Perussuomalaisten kyselylomakkeella. Selvästi sieltä esiin nousivat myös tulevien vaalien teemoihin liittyvät asiat. Muun muassa seuraavat seikat nousivat esille:

- ”Eläkeikää ei tulisi nostaa ja eläkkeitä tulisi korottaa eläkeyhtiöiden jättivaroista. Ne rahat on työntekijöiltä kerätty ja tulee heille tulouttaa.”
- ”Työttömyys on hoidettava ensin, pois joutava pelottelu työvoimapulalla”
- ”Työttömyystilanne jos korjataan, poistuu moni muukin ongelma”
- ”Lisää rahaa vanhustenhoitoon”
- ”Yksityistäminen on nostanut sairaanhoidon kulut, palvelut säilytettävä kunnallisena.”

Mainittava on, että maahanmuutto ei ollut esillä kuin parissa palautekupongissa, kyllä työttömyys nousi ykköshuoleksi.

Tuki Perussuomalaisten työlle oli erittäin runsasta ja voimia antavaa. Useammin kuin kerran kuulimme: ”Olette oikealla asialla”. Kynnyskysymykseksi viisaasti arveltiin nukkuvien uurnille saaminen. Siinä onkin haastetta kerrakseen.

Seuraavassa lainaus aluelehden Länsi- Savon uutisoinnista:
”Näyttelyn kutsuvieraina ovat ainakin pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sekä europarlamentaarikko Riikka Manner (kesk.). Lisäksi paikalle saapuvat ainakin elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.), sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) ja puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.).
Oppositiopuolueista SDP ja Kristillisdemokraatit ovat puoluejohtoa myöten paikalla näyttelyssä. Paikalle ovat saapumassa demareiden puheenjohtaja Jutta Urpilainen, puoluesihteeri Mikael Junger ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman. Kristillisdemokraateista puoluetta edustavat muun muassa europarlamentaarikko Sari Essayah, varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen ja puoluesihteeri Peter Östman.”

Aika juhlava kaarti vaikuttajia. Valitettavasti siinä ei lehden toimittajan kyselyistä huolimatta mainittu Perussuomalaisten puheenjohtaja kansanedustaja Pentti Oinosta tai kansanedustaja Pietari Jääskeläistä, jotka myös vierailivat paikalla vaimoineen. Pari Oinonen oli paikalla perjantaina mukanaan avustaja Antti Valpas ja vastaavasti pari Jääskeläinen lauantaina. Kaikki he osallistuivat näppärästi telttatoimintaan tarjoillen mehua, jakaen lehtiä ja jutellen. Samalla kenttäväki sai kaivattua tukea työlleen. Tunnelma oli koko ajan varsin kotoinen, heille erityiskiitos mukana olosta.

Länsi-Savo ei neljän päivän Farmari-uutisoinnissa muista puolueista poiketen uhrannut sanaakaan Perussuomalaisille. Tästäkin syystä olemme todella suuren haasteen edessä vaalityössä täällä Etelä-Savossa. Esille pääseminen alueen päälehdessä olisi ensisijaista. Tämä tapahtuma oli siitäkin syystä Perussuomalaisille tärkeä ja antoi meille uskoa ja voimaa tekemäämme työhön. Olimme ainoa puolueteltta, jossa oli kansaa todella kävi ja viestiä tuli valtavasti. Meille perussuomalaisille on selvästi tarve. Muistetaan se tässä matkan varrella.


Teksti ja kuvat:
Marja Hämäläinen ja Outi Virtanen
Julkaistu 16.08.2010 klo 09:32