- Olen koko pienen ikäni ollut kansallismielinen ja suhtautunut Euroopan Unioniin epäillen. Lisäksi puolueen arvomaailma vastaa omaani, erityisesti sosiaali- ja terveyspoliittisissa linjauksissa ei juuri eroja ole, kertoo eduskunta-avustaja Antti Valpas.
Kuka olet ja mitä teet?
- Antti Valpas, 32-vuotias helsinkiläinen. Olen työskennellyt tämän vaalikauden eduskunnassa Pentti Oinosen avustajana sekä viime syksystä lähtien oman toimen ohessa eduskuntaryhmämme perusturvasihteerinä.
Kerro jotain taustastasi.
- Olen lähtöisin Helsingin Kontulasta, nykyisin asun Etelä-Haagassa. Koulutustaustani on kaupan ja hallinnon alalta; olen markkinointimerkonomi ja ATK-suunnittelija. Työurani ennen eduskuntaa on sisältänyt muun muassa myyntityötä atk-liikkeessä ja projektikoordinaattorin pestin internetin Hintaseuranta-palvelun parissa Sanoma Magazines Finlandilla.
- Perussuomalaisten jäsen olen ollut nyt kuutisen vuotta ja olen toiminut eri luottamustehtävissä Helsingin Pitäjänmäen paikallisosastossa, piirijärjestössä kuin myös valtakunnallisessa nuorisojärjestössämme Perussuomalaiset Nuoret ry:ssä, jossa olin toiminnanjohtajana vuosina 2006-2009. Vuodesta 2009 olen ollut Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ryhmämme puheenjohtaja sekä sosiaalilautakunnan jäsen.
Millaista on ryhmän puheenjohtajan työ ja mitä tehtäviä siihen kuuluu?
- Olen kokenut ryhmän puheenjohtajuuden mielekkäänä ja viihtyisänä. Puheenjohtajan työ jakautuu meillä Helsingissä selkeästi kahteen osaan: taustalla tapahtuviin hallinnollisiin asioihin ja varsinaiseen julkiseen toimintaan.
- Hallinnolliset asiat liittyvät pääasiassa luottamushenkilöihimme sekä ryhmän talouteen ja ryhmälle saapuneisiin kutsuihin, joiden tiimoilta pidetään viikoittain yhteyttä Perussuomalaisten piirijärjestöön, kaupungin omaan hallintoon ja kaupungin alueella toimiviin järjestöihin. Apunani tässä työssä on ryhmämme sihteeri Kristina Ljungqvist.
- Julkinen toiminta puolestaan kattaa mediayhteydet, kansalaisten yhteydenotot ja ryhmän varsinaisen valtuustotyön, joka on kaikille näkyvä osa puheenjohtajuutta. Kerron esimerkin tyypillisestä valtuustokokoukseen valmistautumisesta: Helsingissä valtuuston kokoukset pidetään joka toinen keskiviikko. Valtuuston esityslista ja asiapaperit saadaan kotiin edellisenä perjantaina. Tässä vaiheessa oma roolini on käydä läpi esityslista ja päättää, mitkä asiat nostetaan erityiseen keskusteluun ennen valtuuston istuntoa pidettävässä ryhmäkokouksessamme.
- Kaikilla valtuustoryhmämme jäsenillä on mahdollisuus nostaa keskusteluun valtuuston esityslistalta tai sen ulkopuolelta asioita, joihin halutaan kuulla myös ryhmän muiden jäsenten kanta. Meillä onkin käytössämme oma sähköpostilista, jolla pidetään yhteyttä valtuustoryhmän jäseniin kokousten välillä ja keskustellaan mm. linjauksistamme sekä kansalaisten yhteydenotoista ja niihin reagoimisesta.
- Ryhmän puheenjohtajana osallistun myös jokasyksyisiin Helsingin kaupungin budjettineuvotteluihin, kuin myös mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tapahtumiin ja vierailuihin joko Helsingissä tai muissa kaupungeissa. Valtuustoryhmämme varapuheenjohtaja Jussi Halla-aho aloittaa viikoittain kokoontuvan kaupunginhallituksen varsinaisena jäsenenä ensi tammikuussa. Tämä Perussuomalaisten varajäsenyyden vaihtuminen varsinaiseksi jäsenyydeksi kaupunginhallituksessa tulee varmasti näkymään myös osaltaan omassa ajankäytössäni.
Vievätkö ne paljon aikaa?
- Käytännössä joka viikosta on pari päivää varattu kaupungin lähettämälle kirjallisen aineiston läpikäyntiin. Koska olen valtuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja sekä sosiaalilautakunnan jäsen, työsarkaa riittää. Lisäksi koska sosiaalilautakunta ja valtuusto kokoontuvat vuoroviikoin, käytännössä joka viikonlopusta osa menee tuleviin kokouksiin valmistautumisessa. Tämän päälle tulevat pääasiassa arki-iltoihin ajoittuvat kutsut tapahtumiin ja vierailut eri kohteissa.
Miksi olet perussuomalainen?
- Olen koko pienen ikäni ollut kansallismielinen ja suhtautunut Euroopan Unioniin epäillen. Lisäksi puolueen arvomaailma vastaa omaani, erityisesti sosiaali- ja terveyspoliittisissa linjauksissa ei juuri eroja ole. Lähdin politiikkaan mukaan nimenomaan sosiaali- ja terveysasioita ajamaan.
Mitä harrastat politiikan lisäksi?
- Pääasiassa kissanhoitoa ja sukututkimusta. Myös karjalan kieli on lähellä sydäntäni, olenhan rajakarjalaisten jälkeläinen ja matkustellut paljon entisillä suvun kotikonnuilla. Kalastustakin harrastelen satunnaisesti, mutta se on jäänyt vähän vähemmälle viime vuosina. Yhdistystoiminta kolmannen sektorin puolella on myös tullut tutuksi, olen tällä hetkellä mm. Helsingin huonokuuloiset ry:n hallituksen jäsen ja yhdistyksen edunvalvontatyöryhmän puheenjohtaja.
Onko perhettä?
- Asun yksin kissani kanssa. Muuhun perheeseeni kuuluvat äiti ja isoveli.
Mitä muuta haluat vielä tuoda esille?
- Helsinkiläisille lukijoille haluan muistuttaa, että valtuustoryhmämme on käytettävissänne kaikenlaisissa kaupunkimme asioissa. Sitä vartenhan olette meitä äänestäneet. Jos joku kadunpätkä on mielestäsi vaarallinen, ota yhteyttä. Jos olet joutunut odottamaan terveyskeskuksen lääkärille liian kauan, ota yhteyttä. Yksin on raskasta taistella, yhdessä meissä on enemmän voimaa.