ARTIKKELIT
Lestijärven muikkumarkkinat
Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla pidettiin elo-syyskuun vaihteessa perinteiset muikkumarkkinat. Vaikeasti arvioitavissa oleva väkimäärä tekee markkinoista vuosittain kunnan merkittävimmän tapahtuman. Se kerää alle tuhannen hengen pitäjään lähes neljätuhatta vierasta. Niin kävi tänäkin vuonna. Runsas väkimäärä tuo paljon kauppiaita ja elämää kylälle.
Parisen vuotta sitten perussuomalaiset jättivät kirjallisen kysymyksen kalan ja kalastajien loppumisesta Suomessa. Ministeri Anttilan vastauksessa ongelma myönnetään, mutta ollaan neuvottomia, miten tilanne korjataan. Kotimaisen ruokakalan osuuden todetaan pudonneen alle 30 prosentin. Valtiovalta aloitti kalastusmestarikoulutuksen olettaen, että se toisi alalle uusia toimijoita. Toiveet jäivät toteutumatta ja tilanteen korjaamiseksi on tehty uusi epätoivoa kielivä yritys.

Markkina-aikaan kuultiin uutinen hallituksen suunnitelmasta alistaa yksityiset vesialueet ammattikalastajien käyttöön. Kalastajien määrä on pudonnut todellisuudessa jo alle kuudensadan, vaikka tilastoja on kaunisteltu statusta muuttaen. Tällä uskotaan lisättävän ammattikalastajien määrää. Tapahtumia kiertävän kerimäkeläisen muikunpaistajan mukaan ammatinharjoittajien määrän supistumiselle ei ole näkyvissä loppua. Hänen mukaansa Suomesta pyydetyn ruokakalan osuus on laskenut jo alle 20 prosentin. Kalaravinnon ystäviä ei ole vakuuttanut, miten kalastajien määrä lisääntyisi, elleivät saaliit ja ansiotaso parane. Kotimaisen kalan puute on nostanut hinnat monen tavoittamattomiin. Tarjouksissa savusilakka maksaa 6,95, pyöreä merimuikku 4,99 ja kuhafile 19,95 euroa kilolta. - Kalastusoikeuksien muutos ei lisää kalan määrää.

Markkinoista toisiin kalanpaistajien määrä lisääntyy, mutta kalastajia ei enää näy. Lestijärvellä ulkopaikkakuntalainen muikunpaistaja tarjosi Puruvedeltä saakka pyydettyä kalaa.

1980-luvun loppuvuosina alkanut luontohysteerikkojen vallankaappaus jatkuu. - Vedenpinnan yläpuolella olevaa luontoa suojellaan keinoja kaihtamatta, mutta vesistöjen kunto ja kalakantojen häviäminen ei huoleta ketään, totesi kaikenlaisesta kalaruuasta pitävä karkkikauppias. Vanhat valtapuolueet ovat tanssineet vihreiden pillin mukaan, jotteivät leimautuisi luonnonsuojelun vastaisiksi. Pohjoisen jokien patoaminen, kalan nousumahdollisuuksien puute ja surkea vesistöjen kunto näkyvät jo ruokapöydässäkin.

Alpo Ylitalo
Kokkola
Julkaistu 30.09.2010 klo 08:22