ARTIKKELIT
Säätiöiden valvontaa on tehostettava
Erilaisten säätiöiden toiminnassa on viime vuosien aikana paljastunut paljon epäselvyyksiä. Yksi tunnetuimmista esimerkeistä on valtiolta ja Raha-automaattiyhdistykseltä tukea saanut ja poliitikoille vaalitukea jakanut keskustataustainen Nuorisosäätiö.
Parhaillaan puidaan tapausta Matti Vanhanen. Oikeuskanslerin mukaan Nuorisosäätiöltä tukea saanut ex-pääministeri oli esteellinen, kun hallitus päätti RAY:n tuista. Nyt perustuslakivaliokunta pohtii, siirretäänkö asia rikostutkintaan ja valtakunnanoikeuteen.

Suomen noin 2900 säätiön valvonta kuuluu Patentti- ja rekisterihallitukselle, joka kerää selvitykset siitä, mihin säätiöt ovat varojaan jakaneet. Patentti- ja rekisterihallituksen edustajan mukaan säätiöiden säännöissä ei ole mainintaa, että säätiöt voisivat jakaa avustuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tai poliittiseen vaalitoimintaan. Säätiöiden toimintakertomuksissa ei ole nostettu jaetun kaltaisia tukia esiin.

Koska säätiöiden rahoja on ilmiselvästi käytetty väärin, on valvontaa syytä lisätä. Voi olla, että olemme nähneet väärinkäytöksistä vasta jäävuoren huipun. Patentti- ja rekisterihallituksella ei kuitenkaan tällä hetkellä ole riittäviä resursseja uusien tarkastajien palkkaamiseen. Tämän vuoksi olen jättänyt eduskunnalle talousarvioaloitteen, jossa ehdotan, että eduskunta ottaisi valtion vuoden 2011 talousarvioon 300 000 euroa lisärahaa Patentti- ja rekisterihallitukselle säätiöiden rahankäytön valvontaan.

Luottamus on hyvästä, mutta valvonta on parasta lääkettä väärinkäytösten torjunnassa.


Pirkko Ruohonen-Lerner
kansanedustaja, ps.
kaupunginvaltuutettu
Porvoo

Julkaistu 08.10.2010 klo 08:12