ARTIKKELIT
Valta ja vastuu eivät enää kohtaa
Kuntatalolla pidettiin kuntamarkkinat 15.-16.9. Kävijöitä oli yhteensä noin 6 600 ja näytteilleasettajia ennätykselliset 181 yritystä, yhteisöä ja yhdistystä.
Päivien aikana järjestettiin yli 250 erilaista seminaaria tai tietoiskua yleisölle. Ylivoimaisesti suosituin tilaisuus oli puolueiden paneelikeskustelu, johon eri puolueiden puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat osallistuivat. Perussuomalaisia edusti puolueen toinen varapuheenjohtaja Auli Kangasmäki Lemiltä.

Palveluja kaikille kuntalaisille

Kangasmäki arvioi poliittisen eliitin kaventaneen kansanvaltaa kunnissa merkittävästi. Kunnat ovat menossa yhä kiihtyvällä vauhdilla kohti harvainvaltaa, joka syö hyvinvointia. Nykytilanteessa valta ja vastuu eivät kohtaa toisiaan. Äänestäjien on vaikeaa tai lähes mahdotonta seurata ylikansallista päätöksentekoa.

Vähävaraisten perusturvaan pitäisi saada parannuksia. Autoverotus asettaa kaukana kunnan keskustasta asuvat eriarvoiseen asemaan kuin keskustassa asuvat. Perheessä pitää olla monta autoröttelöä, jotta kaikki perheenjäsenet pääsisivät palvelujen luo keskustaan.

Kunnat ovat innostuneet säästämään huomaamatta lainkaan, onko todellisia säästöjä syntynyt. Palveluja tuotettaessa pitää ottaa huomioon myös esteettömyys. Myös rollaattorikuntalainen tarvitsee palveluja ja on niihin oikeutettu.  Palvelut pitää turvata koko kunnan alueella, myös haja-asutusalueella.

Kangasmäki ymmärtää toki hyvin itsekin yrittäjänä, että kuntapalveluja tuottavien yritysten on tilinpäätöstä tehdessään oltava plussalla, se on yrittämisen peruspilareita. Tätä Suomen vasen poliittinen siipi ei aina oikein tahdo ymmärtää.

Himmeleitä ja puutöitä

Perussuomalaiset vastustavat tulevaisuudessakin suuria kuntakokoja. Mikäli Perussuomalaiset saavat seuraavissa eduskuntavaaleissa riittävän suuren vaalivoiton, pyrimme vastustamaan kuntaliitoksia. Myös kuntien viranomaisten palkkaukseen tullaan puuttumaan. Miksi esimerkiksi kunnanjohtaja saa valtavasti enemmän palkkaa kuin psykiatri, joka auttaa ihmisiä heidän sairauksissaan?

Toiset panelistit kertoilivat himmeleistä ja arvuuttelivat, minkälainen entinen pääministeri Matti Vanhanen mahtoi olla puutöissä ja taloa rakentaessaan. Vanhanen arvioitiin varmasti päteväksi käsityöläiseksi, olihan hän itse omin käsin tehnyt puusta lintupöntönkin, joka oli saatu lahjaksi Perussuomalaisten puoluetoimistolle tunnelmaa luomaan.

Seuraavana vuonna Kuntamarkkinat pidetään 14.-15.9.2011 Kuntatalolla. Nähtäväksi jää, mitkä silloin mahtavat olla puheenaiheet poliittisessa paneelissa.
Julkaistu 10.10.2010 klo 08:41
Kirjoittaja: Harri Lindell