ARTIKKELIT
Maanviljelijä ei enää selviä omalla työllään
Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin piirisihteeri Ari Kaunisaho Maaningalta tietää, että maanviljelijöiden asema niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on hankala. Ala on äärettömän kova, työ erittäin kovaa ja ympäröivän yhteiskunnan paineet usein kohtuuttomia. Lainsäädäntö on monimutkaista, tukipolitiikka arvaamatonta ja suurelta osin sidottu EU:n päätöksiin.
- Maanviljelijän tekemälle suurelle työlle ei enää saada katetta. Se on yleismaailmallinen ilmiö, ettei maanviljelijä enää elätä itseään omalla työllään vaan on tukien varassa. Häneltä puuttuu se itsemääräämisoikeus, joka viljelijällä mielestäni pitäisi olla.

Kaunisaholla on itsellään keskikokoinen, parisenkymmentä lypsävää ynnä nuorkarjan sisältävä lypsykarjatila. Tällä hetkellä Kaunisaholla on kuitenkin vakavan harkinnan alla, jatkaako hän siellä enää vai siirtyykö muihin töihin.

- Minulla on puutekniikan insinöörin koulutus, ja pitää harkita jatkanko sillä suunnalla vai teenkö kotitilalla isoja investointeja tuotantosuunnan muuttamiseksi.

Yhteistyön merkitystä ei voi korostaa liikaa

Ari Kaunisaho liittyi Perussuomalaisiin vuoden 2007 eduskuntavaalien aikana. Hän innostui aatteesta ja toiminnasta ollessaan mukana auttamassa Pentti Oinosta eduskuntaan. Puolueen valinta ei ollut vaikeaa, sillä lähipiiristä ja sukulaisista löytyy paljon SMP:läisyyttä ja perussuomalaisuutta jo ennestään.

- Tällaisessa pitäjässä kun yhden isännän alaisuudessa ollaan, tarvitaan myös vastavoimaa, vaikka ei meillä mitään vaikeuksia täällä ole keskustankaan kanssa ollut. Valtuustoyhteistyö on toiminut hyvin kaikkien osapuolten kanssa. Perussuomalaiset on konstailematon, tavalliselle suomalaiselle hyvä puolue. Täällä Pohjois-Savossa painetaan kovalla draivilla eteenpäin kevättä kohti. Hyvän ja saumattoman yhteistyön ja talkoohengen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Kaunisaho itse istuu Maaningalla kunnanvaltuutettuna ja on ehdolla seurakuntavaaleissakin. Eduskuntavaaleihin hän osallistuu kampanja-apuna olematta itse ehdokkaana. Kaunisaho harrastaa myös metsästystä, kalastusta ja penkkiurheilua sen minkä aika antaa myöten. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kolme lasta, nuorin vielä alle kouluikäinen.


Teksti: Mika Männistö
Kuva: Tiina Kaunisaho
Julkaistu 16.10.2010 klo 07:32