ARTIKKELIT
Omavaraisuudesta luopuminen olisi koko kansan tuho
Kike Elomaata järkyttää ravinnon köyhtyminen tämän päivän Suomessa. Kike itse kasvoi maalla ja muistaa omassa lapsuudessaan saaneensa syödä paljon ravintorikkaampaa ruokaa kuin mitä tämän päivän lapsille on tarjolla. - Suurin huolenaiheeni on maanviljelyn ja ruoan alkutuotannon säilyttäminen Suomessa.
- Omavaraisuudesta luopuminen olisi koko kansan tuho. Toiseksi eniten minua huolettaa maatalouden keskittyminen teollisiin jättitiloihin. Pienviljelijöitä ei enää olekaan, ja nyt keskisuuriakin tiloja ollaan ajamassa alas. Massatuotanto johtaa muun muassa geenimanipuloituun ruokaan, jota en missään nimessä hyväksy.

Kun ruoka on riisuttu tärkeistä ravintoaineista, pitää kiinnittää tarkempaa huomiota siihen mitä syödään. Kike itse uskoo, että tulevaisuudessa tullaan havaitsemaan suora syy-yhteys ravinnon ja jopa syövän ja dementian kaltaisten sairauksien välillä.

- Hyvä ruoka on yksinkertaisesti sanottuna ravitsevaa ruokaa, joka ei sisällä liikaa sokeria ja rasvaa. Kevyttuotteet pois, itsensä kiusaaminen mauttomalla ruoalla on aivan turhaa. Laihduttaminen ja painonhallinta ei ole hankalaa kun saa pään auki. Pitää ymmärtää, ettei ihminen voi aina syödä niin paljon kuin mieli tekee. Se tarkoittaa myös, että on osattava kieltäytyä.

Laihdutusbisneksessä pyörivät suuret rahat

Painonhallinnassa liikunta ja ravinto käyvät käsi kädessä. Suorituksen ei tarvitse olla kovinkaan suuri, mutta sen on oltava säännöllistä kuin hampaiden pesu. Ihminen usein valehtelee itse itsellensä kuinka paljon päivän mittaan syö. Jos laittaa ylös jokaisen suupalan minkä suuhunsa laittaa, tulee päivän mittaan saatu kalorimäärä monellekin yllätyksenä.

Painonhallinnasta ja laihduttamisesta on nykyään tullut myös valtava bisnes, jossa pyörivät suuret rahat. Ihmisille uskotellaan, että jostain löytyy se ihmepilleri, joka ratkaisee kaikki ongelmat. Laihdutuspillerien vaikutus on todellisuudessa kuitenkin tavattoman pieni, joten helposti siinä pääsee vain rahoistaan.
- Minulla on omat Facebook-sivut, joissa annan ohjeita ihmisille ravinnon ja liikunnan suhteen. Mutta paremmat neuvot saa jos vain on mitenkään mahdollista tulla luonani käymään. Näkemättä ihmistä en mielelläni tee esimerkiksi kunto-ohjelmaa, se on jokaiselle niin yksilöllistä.Teksti: Mika Männistö
Kuva: Harri Lindell

Julkaistu 18.10.2010 klo 10:21