ARTIKKELIT
Alkoholiongelmat ovat lisääntymässä
Alkoholin liikakäyttö Suomessa on koko ajan lisääntymässä. On varsin tavallista, että alkoholin väärinkäyttäjillä nykyään on kaksi diagnoosia. Ensin tulee masennus, sitten alkoholiongelma. Kaksoisdiagnostiikka päihteiden väärinkäyttäjien kohdalla tulee varmaan yleistymään edelleenkin.
- Myös vanhusten päihdeongelmat lisääntyvät. Selittäviä tekijöitä ovat lisääntyvä yksinäisyys sekä se, että vanhuksiksi on nyt luokittumassa ikäryhmä, joka on ollut tottuneempi käyttämään alkoholia myös aikaisemmassa elämässään, kertoo Jämsän kaupungin A-klinikalla osastosihteerinä toimiva perussuomalainen Eila Sahala.

Asiakkaita laidasta laitaan

A-klinikalla käy asiakkaita laidasta laitaan: yhtä lailla miehiä kuin naisia, niin nuoria kuin vähän vanhempiakin. Vanhusväestön hoitamiseen eivät resurssit enää riitä. Nuorten alkoholin liikakäyttöön liittyy useammin lääkkeitä, kannabista ja amfetamiinia, kun vanhemmilla ongelma rajoittuu alkoholin liikakäyttöön. Myös naisten alkoholin käyttö on pitkällä tähtäimellä katsottuna lisääntynyt.

- Vielä kolmekymmentä vuotta sitten eivät naiset käyttäneet alkoholia lainkaan sillä lailla kuin tänä päivänä. Nyt naiset ja miehet ovat tasavertaisia tässä asiassa, ja naisten osuus päihdeongelmaisista sitäkin kautta lisääntynyt. Totta kai myös nuorten alkoholin käyttö on lisääntynyt. Ei tarvitse kuin lehdestä lukea joka päivä, moniko on ajanut humalassa mopolla, autolla, kuka milläkin.

Jämsän kaupungilla on ollut A-klinikka jo lähes kolmekymmentä vuotta. Klinikka palvelee Jämsän ja Kuhmoisten kuntia ja ostopalveluna osaa Jyväskylästäkin. A-klinikalle pääsy on helppoa: jos asiakkaalle tulee tunne, että hän käyttää liikaa alkoholia, lääkkeitä, huumeita tai vaikka pelaa liikaa ja haluaa apua, voi sairaanhoitajan vastaanotolle tulla aamulla ilman erillistä ajanvarausta. Myöhemmässä vaiheessa asiakkaalle katsotaan oma työntekijä. Lääkäri on paikalla kahtena päivänä viikossa. Hänen kauttaan hoidetaan reseptiasiat ja katkaisuhoitolähetteet sekä fyysisen kunnon seuranta.

Vastuuta ei voi sälyttää muille

Eila Sahala on ollut perussuomalainen kolmisen vuotta ja toimii myös Jämsän paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Vaikka yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet häntä, ei hän nuorempana olisi voinut kuvitellakaan lähtevänsä itse mukaan politiikkaan. Jo Lipposen pääministerikaudella alkoi kuitenkin itää vankka tyytymättömyys.

- Tuli ajatus siitä, että eihän tämä voi mennä näin. Vasemmistopuolueet menivät liian oikealle. Tuli tunne, että jonkun tulisi tehdä jotain, eikä vastuuta voi sälyttää toisten niskoille ellei itse ole valmis toimimaan. Siksi minä olen perussuomalainen.

Julkaistu 20.10.2010 klo 06:52
Kirjoittaja: Mika Männistö