ARTIKKELIT
Ihmiset ajettu liian ahtaalle
Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Pekka Leskinen on luopumiseläkkeellä oleva maanviljelijä, joka on harrastanut myös metsästystä jo 45 vuoden ajan. Niinpä hän onkin ollut paljon tekemisissä eläinten ja eläinsuojelukysymysten kanssa.
Leskinen pitää tiukentunutta valvontaa maatiloilla hyvänä asiana, mutta tehokkaampi valvonta ja aikaisempi puuttuminen muulla tavalla kuin vetämällä liian ahtaalle ajetut ihmiset lopullisesti lokaan olisi oikeudenmukaisempi ja parempi vaihtoehto niin ihmisten kuin eläintenkin kannalta.

- Yleensä paljastuneissa eläinten kaltoinkohtelutapauksissa on kyse siitä, että ihmiset ovat liian uupuneita. Maatalous on EU:n myötä vedetty niin tiukoille, että varsinkin vanhempien ihmisten on vaikea jaksaa koko ajan kasvavien tuotantovaatimusten paineiden alla. Tulee uupumus, masennus, alkoholiongelma ja paha olo. Kun huolimattomuustapaukset käyvät ilmi, ihmiset vedetään lopullisesti häpeään ja heistä tehdään paljon suurempia konnia kuin he todellisuudessa ovatkaan. He tarvitsisivat jonkun ulkopuolisen auttamaan jo paljon ennen kuin asiat ajautuvat siihen pisteeseen. Sillä tavalla niin ihmiset kuin eläimetkin säästyisivät paljolta turhalta kärsimykseltä.

Petoeläinkannat räjähtäneet käsiin

Metsästäjänä Leskinen pitää hyvänä asiana, että harvinaisia lajeja suojellaan ja tehdään niille pesimäalueita, jotta ne pääsisivät lisääntymään. Turpeennostoa tulisi rajoittaa tuntuvasti, sillä varsinkin vesilinnuilta häviää pesimäalueita sen vuoksi.

- Esimerkiksi valkoselkätikka ja liito-orava ovat Suomessa erityissuojelussa, ja ne ovatkin päässeet lisääntymään ihan mukavasti.

Sen sijaan petoeläinkannat ovat liiallisen suojelun vuoksi päässeet räjähtämään käsiin. Susia on varsinkin Keski- ja Itä-Suomessa jo niin paljon, ettei vasikoita ja lampaita enää uskalla laskea laitumelle. Myös koiria on viety jopa ketjusta. Samoin ilveskanta on päässyt ryöstäytymään käsistä. Karhutkin tuppautuvat jo kaupunkien keskustoihin ja taajama-alueille. Kehä kolmosen sisäpuolelle uskaltautuva karhu pääsee varmasti hengestään, mutta muualla Suomessa häirikkökarhuille ei saada kaatolupia niin helposti.

- Supi- ja minkkikanta on aivan tavaton. Viime vuonna supikoiria ammuttiin 172 000, tänä vuonna päästään varmaan jo yli kahdensadantuhannen. Ne rajoittavat lintukantoja ankarasti. Kumpikin laji on lähtöisin turkistarhoista Venäjän puolelta ja ovat Suomen luonnossa täysin ylimääräisiä.


Teksti: Mika Männistö
Kuva: Fotokonttori.fi
Julkaistu 09.11.2010 klo 13:09