ARTIKKELIT
Haastemies kohtaa ihmiselämän koko kirjon
Haastemies Simo Riuttamäen työn on hyvin mielenkiintoista, vaihtelevaa – joskus vaarallistakin.
Tämän vuoden alusta Satakunnan käräjäoikeuteen haastemieheksi siirtynyt huittislainen Simo Riuttamäki on toiminut haastemiehenä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Haastemiehen työ on hyvin vaihtelevaa ja mielenkiintoista, toisinaan vaarallistakin. Haastemiehen tehtäviin kuuluu viedä asiakkaille kaikki rikoshaasteet ja tiedonannot, niin valtion kuin yksityisetkin.

- Syyskuun alusta riidattomia velkomis- ja todistajahaasteita on voitu toimittaa myös puhelimitse tai postitse, mutta vastaajahaasteet viedään aina henkilökohtaisesti, samoin kaikki sellaiset viralliset tiedoksiannot joissa ihmisten on oltava henkilökohtaisesti paikalla, kuten esimerkiksi testamentit ja irtisanomiset.

Haastemies törmää työssään hyvin monenlaisiin ihmisiin. Suurin osa asiakkaista on myötämielisiä ja suhtautuu työtään tekevään virkamieheen ymmärtäväisesti, mutta kun haastemies toimittaa esimerkiksi vastaajahaasteita tai lähestymiskieltoja, on ymmärrettävää, että kaikki eivät ole normaaleja.

Huumeet tekevät ihmisistä arvaamattomia

Jotkut haastemiehet kantavat turvanaan kaasusumuttimia, mutta Riuttamäki itse ei sellaista kanna. Hankala asiakas on kohdattava eri tavalla kuin haastemieheen ymmärtäväisemmin suhtautuva. Tärkeää on, että asiakasta ei saa päästää selkäpuolelle.

- Ei minulla mitään pelkotiloja ole, kyllä loppu tulee jos on tullakseen. Juuri hiljattain joku väänsi käsistä niin että tuli mustelmia. Kaikista pahoinpitelyistä teen kuitenkin aina rikosilmoituksen. On käynyt niinkin, että vapaalta vastaamaan tulleen asiakkaan tuomio pantiin välittömästi täytäntöön kun hän oli minua lyönyt, mutta onneksi näitä tapahtuu kauhean vähän.

Mitä vanhemmaksi tulee, sen helpompi potentiaalisia vaaratilanteita on ennakoida ja karttaa. Jotain pieniä komplikaatioita sattuu kuitenkin joka kuukausi, kun haastemies nykyään liikkuu koko maakunnan alueella. Ennen oli helpompaa, kun liikuttiin vain Huittisissa ja asiakkaat olivat tuttuja koko ajan.

- Hankala asiakas pitää yrittää kohdata sellaiseen aikaan, ettei hän olisi kovin pillereissä, huumeissa tai juovuksissa, ja jos asiakas tuntuu olevan kovin pahalla päällä, yrittää seuraavana päivänä uudestaan. Varsinkin huumeet tekevät ihmisistä hyvin arvaamattomia. Huumeongelma on viimeisten viidentoista vuoden ajan levinnyt ja pahentunut todella paljon.

Ainoa oikea puolue

Simo Riuttamäki on ollut Perussuomalainen puolueen perustamisesta lähtien ja sitä ennen SMP:n jäsen. Myös Huittisten kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa hän on istunut yhtäjaksoisesti yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Eikä muiden puolueiden perään ole tarvinnut haikailla.

- Perussuomalaiset on minulle se ainoa oikea puolue. Ainoa puolue, missä saa sanoa mitä ajattelee, ja missä jokainen saa käyttää omaa päätään, kykyjään ja taitojaan kuten parhaaksi näkee. Rehti puolue, jossa asiat sanotaan niin kuin ne ovat eikä niitä kierrellä.


Julkaistu 25.11.2010 klo 06:51
Kirjoittaja: Mika Männistö