Porvoon avantouimarit vierailivat eduskunnassa torstaina 25.11. Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner oli kutsunut heidät tutustumaan eduskuntaan ja sen työskentelyyn.
Ryhmä seurasi eduskunnan täysistuntoa lehtereiltä ja sen jälkeen heille tarjottiin pullakahvit uudessa remontoidussa pykäläsalissa, joka sijaitsee uuden esteettömän liikkumisen sisäänkäynnin lähettyvillä.
Pirkko kertoi kansanedustajien saavan tuhansia sivuja luettavakseen viikon aikana ja osaksi sen takia kaikki edustajat eivät aina ole suuressa salissa istuntojen aikana. Aamupäivisin edustajia työllistävät usein erilaiset valiokunnat. Pirkko itse kuuluu mm. lakivaliokuntaan, jossa paraikaa käsitellään esimerkiksi uutta pantalakia.
Tämä laki tarkoittaa käytännössä sitä, että ensikertalaiset alle 8 kuukauden vankeuteen tuomitut voisivat kärsiä rangaistuksensa pitämällä pantaa joko kädessä tai jalassa. Näin he voisivat sovittaa vankeusrangaistuksensa siviilissä. Pannan avulla valvotaan, että he eivät poistu määrätyltä alueelta. Pantarangaistus olisi yhteiskunnalle huomattavasti edullisempaa kuin suljettu vankeusrangaistus. Tämä käsittely alkaa olla jo loppusuoralla lakivaliokunnassa.
Ministeritkin keskeytetään
Myös puheenvuorot suuressa salissa kiinnostivat avantouimareita. Puheenvuoroja käyttävät useimmin poliittisten ryhmien puheenjohtajat. Puheenvuoroja pyytävät eniten ne edustajat, jotka ovat istuneet eduskunnassa jo pitkään. Talossa on selkeä nokkimisjärjestys. Eduskunnan puhemies päättää, kenelle puheenvuoro kulloinkin myönnetään, täsmensi Pirkko.
Puheenvuoron pituus määrätään etukäteen ennen sen myöntämistä. Debattipuheenvuorot ovat kaikkein lyhimpiä. Puheenjohtaja huutaa ”aika!” kun puheaika loppuu. Puheen pitäjän kannalta tärkeää on rytmittää oma puheensa oikein, jotta hän saa sanottua tärkeimmäksi kokemansa asian ennen kuin aika loppuu. Myös ministerit keskeytetään, kun puheaika on loppunut. Yleisin kansanedustajalle myönnetty puheaika on viisi minuuttia.
Vaipat vangeille
Pirkko on tehnyt noin 25 talousarvioaloitetta ja on sitä mieltä, että ulkomaalaiset vangit pitää palauttaa nopeasti omiin kotimaihinsa kärsimään rangaistustaan. Suomessa he hoidattavat hampaansa ja käyttävät yleistä terveydenhuoltoa hyväkseen. Suomen valtiolle tämä tulee kalliiksi. Näillä vangeilla on usein myös esimerkiksi tuberkuloosia, josta tulee ongelma kaikille vankilassa oleville.
Suomi on saanut EU:n taholta huomautuksia vankiloittensa huonosta kunnosta. Vangit eivät pääse yöllä vesivessaan, vaan joutuvat tekemään tarpeensa kuiva-astiaan. Yhteiskunnassamme vanhukset sen sijaan eivät pääse yöllä edes kuiva-astialle, vaan lojuvat märissä vaipoissaan koko yön. Kukaan EU:ssa ei puutu tähän.
- Pitääkö vangeille laittaa vaipat yön ajaksi? tokaisee joku avantouimareiden joukosta. Iloinen puheensorina jatkuu santsikupin kera toimittajan poistuessa kameran kanssa ulos talven lumimyrskyyn kohti uusia haasteita.
Teksti ja kuva:
Harri Lindell