ARTIKKELIT
Kalliimpi joulu - onnellisempi joulu?
Onko rikkaus ja aineellinen omaisuus joulujuhlan onnen mitta? Ei mielestäni. Jo lokakuussa uutisoitiin miten ihmisillä on tänä vuonna taas muutamia euroja enemmän käyttää jouluna.
Joulun tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu, mistä ostan ja paljonko voin ostaa. Lapset eivät enää opi joulun sanomasta ja rauhasta, vaan joulun kulutuksesta ja sen paljoudesta. Oman varhaislapsuuteni parhaat joulumuistot ovat maaseudun rauhassa isovanhempieni luona, jossa rauhan ja onnellisuuden mieli oli käsin kosketeltavissa. Nyt vietän onnellisimmat jouluni vaimoni ja tyttäreni kanssa omien vanhempieni luona. Paras joulu minulle koostuu hyvistä ystävistä, sukulaisista, lähimmistä ihmisistä, hyvästä ruoasta ja ihanasta rauhasta hektisen arjen keskellä. Lahjoista parhaat ovat edellä mainitut.

Perussuomalaisen joulu ei hopealautasia kaipaa

Mistä joulu juontaa juurensa? Vapahtajamme syntymästä. Miten jouluna tulee käyttäytyä tai miten sitä pitää juhlia? Tämä on varmasti jokaisen oma asia, mutta pääperiaatteet Suomalaisen kristityn joulunviettoon ovat varmasti aikalailla samantyyppiset.  Valitettavasti näistä mainitsemistani periaatteista ollaan kaupan pakkosyötön ja kulutuksen ihannoinnin rattaissa luopumassa. Huoltoasemat vuorokauden ympäri auki ja kiire on mahdoton. Äidit hikoilevat tippa linssissä, ja isät pelkäävät lahjojensa epäonnistuvat, tai luottorajansa ylittyvän. Haluaako joku oikeasti tällaista joulua? Toivon ettei tämä kaupan maailman rakentama ”joulu” juurtuisi meidän sydämiin, vaan rauhan ja onnellisuuden juhla koostuisi niistä arvoista, joille se on aikanaan perustettu. Auttakaamme kaikki äitejämme ruoan kanssa, ja sanokaamme lähimmille ihmisille, että paras lahja on yhteinen kiireetön aika ja hyvä mieli napa täynnä muorin tekemiä herkkuja!

Kuka meidät on opettanut?

Ihmettelen, että mistä ihmiset ovat oppineet tämän kuluttamisen pakon. Vanhemmiltaanko? En usko. Se on opittu markkinamiesten mainoksista ja tekaistuista paineista kun luullaan, että voi olla hyvä vanhempi vain ostamalla paljon turhia lahjoja. Mitä ovat turhat lahjat? No niitä kauden villityshärveleitä jotka maksavat paljon ja käyttöikä on noin puoli vuotta kunnes kyllästytään. Mietiskelin tässä listaa ilon lahjan lisäksi. Haastankin vanhemmat ostamaan esim. uudet luistimet, sukset, kesäksi jalkapallon, lautapelejä koko perheelle, harrastuksiin liittyvää tarpeellista tavaraa ym. Lista on helppo ja pitkä. Ostakaa sellaista mitä voitte yhdessäkin käyttää. Puolisoillenne voitte antaa ruusun, iso suudelman, hyvää suklaata ja kauniin lauseen rakkaudesta omasta suustanne. Jos oikein hemmottelee, niin esim. lempibändin cd:n voi kylkeen laittaa, ja kyllä hymy nousee korviin. Näillä lahjaohjeilla on aina pärjätty, ja uskon puhuvani monen vanhemman äänellä. Joulun tarkoitus ei ole lahjoa, vaan rauhoittua ja olla onnellinen.

Iloiseksi luotolla?

Edellä mainittuihin kaupallisen maailman epäkohtiin ovat myös tarttuneet lainantarjoajat. Jo hyvissä ajoin pikavippiä mainostetaan oikein olan takaa. Ai sitä onnea kun laskut tulevat joulun ja uudenvuoden välipäivinä.  Tähän joulun neuvoa-antavaan tekstiini haluan sisällyttää haasteen myös kansanedustajillemme, niin nykyisille, kuin tulevillekin. Tehkää hyvät ihmiset aloite pikavippifirmojen kieltämiseksi. Voin varmaksi sanoa, että tämänkin joulun jälkeen monen pienituloisen nuoren luottotiedot merkataan kelvottomiksi. Ja miksi? Vain siksi että hän tunsi pakkoa menestyä ”joululahjamarkkinoilla”. Ihmisen mieli kun on heikko helpon rahan edessä, ja varsinkin silloin kun paineet epäonnistumisesta ovat kovat. Kaikki me tiedämme miten nämä kyseiset firmat hyväksikäyttävät heikommassa asemassa olevan tilannetta, ei minun sitä enempää edes tarvitse perustella.

Näihin toiveisiin on minun hyvä päättää. Toivon kaikille lukijoille erittäin onnellista ja rauhallista joulua. Osakaa nauttia toisistanne!


Heikki Tamminen
Salo

Perussuomalaiset Nuoret ry
Toiminnanjohtaja

Julkaistu 25.12.2010 klo 08:46