ARTIKKELIT
Olemme kaikki samanarvoisia
Rovasti Anssi Joutsenlahti halusi olla Jumalan Sanan julistaja jo aivan nuoresta pitäen. Valmistuminen papiksi kesti kuitenkin todella kauan, sillä väliin mahtui kaikenlaista, muun muassa vuodet SMP:n kansanedustajana vuosina 1979-87. Joutsenlahti valmistui ylioppilaaksi vuonna 1964 ja teologian maisteriksi kaksikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1985. Pappisvihkimyksen hän sai vuonna 1985.
- Uskontoa ja politiikkaa ei pidä sekoittaa. Vaikka politiikassa toiminkin uskonnollisen vakaumuksen pohjalta ja puolueen arvot ovat kristillisiä, en halua käyttää uskontoa keppihevosena.

Joutsenlahti on ollut myös Jämijärven kirkkoherrana vuosina 1998-2002 ja Jurvan kirkkoherrana vuosina 2002-2005. Kirkkoherrana toimiminen on vastuullinen tehtävä, jonka hoitamista helpottaa tiivis yhteistyö seurakuntalaisten ja seurakunnan muiden työntekijöiden kanssa.

- Ihmiset ovat joka paikassa aika lailla samanlaisia, vaikka maakunnallisia erityispiirteitäkin löytyy. Tietysti lähempänä kotiseutuaan ihmiset ovat aluksi tutumpia. Vieraallakin paikkakunnalla ihmisiin kuitenkin tutustuu äkkiä.

Vastentahtoinen rovasti

Rovasti on arvonimi jonka piispa myöntää yleensä pitkään toimineille papeille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä. Joutsenlahti itse ei olisi rovastin arvonimeä halunnut, mutta silti sellainen hänelle myönnettiin.

- Kun kyselin syytä, minulle kerrottiin että toimistossa oli henkilökunta vaihtunut eivätkä uudet miehet tienneet. Itse en arvonimistä niin välitä, sillä Jumalan edessä olemme kaikki samanarvoisia.

Anssi Joutsenlahti on ollut myös Herättäjä-Yhdistyksen työntekijä ja tekee edelleen vapaaehtoistyötä yhdistyksen hyväksi muun muassa myymällä kenkiä ja toripäivisin limppuja. Hän myy myös arpoja veteraanien ja välillä urheiluseurankin hyväksi.

- Tänä päivänä kaikki tarvitsevat toimintaansa varoja, ja kaikkia pitäisi auttaa.

Hyvä kunto auttaa jaksamaan

Anssi Joutsenlahti tunnetaan myös aktiivisena urheilumiehenä, joka on muun muassa juossut Helsinki-maratonin nyt kolmekymmentä kertaa, eli ei ole jättänyt väliin ainuttakaan. Urheilu on sitä varten, että kunto pysyisi hyvänä. Sitä ehtii harjoittamaan joko ennen tai jälkeen päivän varsinaisien työtehtävien.

- Hyvässä kunnossa jaksaa vielä iäkkäämpänäkin. Ensimmäinen vaiva mitä minulla on ollut oli nyt syksyllä, kun minulta leikattiin kantapää. Siinäkin mielessä saa olla kiitollinen, että terveyttä on riittänyt.

Joutsenlahti oli urheilussa voimakkaasti mukana myös opiskeluaikoinaan, aktiiviurheilijanakin maratonjuoksijana ennätyksensä ollessa 2.23.23 ja kaiken kaikkiaan juostuja maratoneja on kertynyt jo kahdeksankymmentä. Lisäksi hän oli mukana paikallispolitiikassa ja toimi uskonnonopettajana Kankaanpäässä ja Honkajoella opintorahoja tienaamassa. Opettajana hän toimi silloinkin kun tuli valituksi eduskuntaan vuonna 1979.


Julkaistu 23.01.2011 klo 07:57
Kirjoittaja: Mika Männistö