ARTIKKELIT
”Verot kansan verta juovat”
Näinhän asia on, mutta verotuloilla tätä valtakuntaa pystyssä pidetään. Viime päivien uutiset kertoivat Suomen ottaneen taas tammikuussa uutta velkaa 1,5 miljardia euroa. Korko myös Suomen osalta on nousussa. Syyskuussa korko oli 1.82% ja nyt 2,35 %. Suurissa summissa puhutaan myös suurista korkomenoista.
Samaan aikaan Veronmaksajien keskusliitto, Hetemäen veroremonttiryhmä, ja jotkut pääasiassa oikeistopoliitikot ovat esittäneet lähinnä suurituloisille palkansaajille kohdistuvia verohelpotuksia. Verohelpotuksia on annettu kuluneellakin vaalikaudella. Niistä ovat hyötyneet lähinnä suurituloiset ja jossain määrin myöskin keskituloiset. Niin kuin paheiden summa on vakio, samoin on myöskin verojen osalta. Jostain annetut veroalennukset on kerättävä.

Veroja on korotettu kulutusveroissa. Sama suunnitelma on myöskin jatkossa. Kaikki toki maksavat kulutuksestaan saman veron, mutta kysymys onkin siitä mikä on maksajan veronmaksukyky.

Tähän asti periaatteena on ollut, että suuremmista tuloista suuremmat verot. Tosin sekin ajatus on pahasti päässyt lipsumaan. Nyt näillä esityksillä mitä tulee seuraavan eduskunnan käsittelyyn ollaan tätä ajatusta ”verot maksukyvyn mukaan” pahasti murtamassa.

Suurituloisten palkkaveron kevennystä perustellaan työllistämisellä. Mitään perusteita ei ole esitetty missä se näkyy ja miten se vaikuttaisi työllistettävyyteen. Yritysten työllistämistä ei voi oikeasti helpottaa muuta kuin työllistämisen välillisiä kustannuksia alentamalla. Mitä järkeä on siinä, että jos palkkaat uuden työntekijän, työttömyysvakuutusmaksu nousee. Eikö se pitäisi olla päinvastoin.

Veroryhmät voisivat miettiä olisiko viisaampaa antaa yritykselle vaihtoehtoisesti tuloksellinen  poistomahdollisuus aina uudesta työntekijästä eikä uudesta koneesta, joka usein tietää työntekijämäärän vähentämistä?

Jotain uusia innovaatioita odottaisi nimekkäiltä työryhmiltä, jotka kuukausikaupalla miettivät verotuksen saloja.
Veronmaksajien toimitusjohtaja arveli jossain haastattelussa, että Perussuomalaisille olisi hyötyä heidän tekemistään linjauksista. Tietysti siinä mielessä, että voimme ilmoittaa olevamme täysin eri mieltä heidän esitystensä kanssa. Tasaveroon tähtäävä linja, jota Veronmaksajien keskusliitto ja mm. kokoomus ajaa, on aivan muuta kuin Perussuomalaisten linja.

Verot maksukyvyn mukaan on valtiontaloudelle kestävä linja. Valitettavasti siihen ei veronalennuksia ylempiin palkkaveroluokkiin sovi. Sen sijaan alle tuhannen euron tulot tulisi mielestäni tuloveroista vapauttaa. Näillä pienituloisilla lisätulot tulisivat suoraan kulutukseen ja ihmisten hyvinvointiin, sekä näkyisi sosiaalitukirahojen tarpeen vähenemisenä.


Lea Mäkipää
varakansanedustaja
Kihniö

Julkaistu 26.01.2011 klo 14:14