ARTIKKELIT
Invapysäköintipaikkojen väärinkäyttäjille suurempia sakkoja?
Invalidiliitto penää vammaisten henkilöiden pysäköintipaikkojen väärinkäytön tehokkaampaa valvontaa ja pysäköintivirhemaksun korotusta. Tällä hetkellä autoja pysäköidään surutta liikkumisesteisille tarkoitetuille pysäköintipaikoille.
Invapaikka ei ole liikkumisesteiselle henkilölle mukavuustekijä vaan välttämättömyys. Liikkumisesteisen henkilön autopaikka on normaalia pysäköintipaikkaa leveämpi, jotta autosta pääsee ulos pyörätuolin tai muiden apuvälineiden kanssa. Pysäköintipaikkojen täytyy olla myös lähellä asiointikohdetta, jotta liikkumisesteisellä henkilöllä on yhtäläinen mahdollisuus käyttää palveluita muiden ihmisten kanssa.

- Liikenteessä on paljon välinpitämättömiä ihmisiä - autoja pysäköidään luvatta invapysäköintiruutuihin. Onko niin, että isoja citymaastureita on liian vaikea parkkeerata tavalliseen kapeampaan ruutuun? Jotkut tuntuvat myös ajattelevan, että ihan nopeasti käväisen kaupassa ja parkkeeraan vain hetkeksi invapaikalle. Tällainen luvaton pysäköinti kuitenkin estää vammaisen ihmisen omatoimisen liikkumisen, Invalidiliiton vammaispoliittinen suunnittelija Kirsi Kosonen toteaa.

Luminen talvi tuo lisähaastetta erityisesti vammaisille ihmisille

Runsas lumi vaikeuttaa kaikkien liikkumista, mutta vammaisille ihmisille se aiheuttaa erityisiä haasteita. Vammaisille autoilijoille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja käytetään valitettavan usein myös aivan muuhun tarkoitukseen kuten lumenluontipaikkoina tai kauppakeskusten pihoissa kojumyyntiin. Kirsi Kosonen pyytää jokaista kuvittelemaan millaista olisi kulkea pyörätuolilla, rollaattorilla tai kävelysauvoilla lumisohjossa - Pyörätuoli jää helposti lumeen jumiin ja pahimmassa tapauksessa runsas lumi voi aiheuttaa pyörätuolilla kulkevan kaatumisen. Monelle liikkumis- ja toimintaesteiselle ihmiselle itsenäinen liikkuminen voi olla erittäin hankalaa ilman moottoriajoneuvoa. Julkiset liikennevälineet eivät usein ole esteettömiä, ja etenkin haja-asutusalueilla julkiset kulkuyhteydet ovat huonot. Tämä korostaa invapaikkojen merkitystä lähellä asiointikohdetta.

Lisää pysäköintipaikkoja vammaisille henkilöille

Invalidiliittoon on tullut runsaasti yhteydenottoja siitä, että kunnissa ja kaupungeissa on liian vähän liikkumisesteisille henkilöille soveltuvia autopaikkoja.

- Kunnalliset vammaisneuvostot ja paikallisyhdistykset ovat avainasemassa, kun vaikutetaan oman kunnan esteettömyyteen ja siihen, että pysäköintipaikkoja on riittävästi, Kosonen sanoo.


Lähde: Invalidiliitto ry

Julkaistu 08.02.2011 klo 06:05