ARTIKKELIT
Maatalouspolitiikassa on miettimistä
- EU ei ole edelleenkään hanskassa. Tuntuu, että suomalaisilta puuttuu kokonaan taito pitää puoliaan. Sen sijaan, että huolehdittaisiin siitä, että saataisiin Euroopan yhteisestä kassasta siivu omaankin pussiin, rahat päästetään harmillisen usein lipumaan muille maille, lataa Perussuomalaisten mänttä-vilppulalainen eduskuntavaaliehdokas Timo Tukia.
Timo Tukia kokee maalaisjärjen puuttuvan monissa asioissa. Maatalousyrittäjänä hän tietää, että EU:n myötä maataloustuotteiden hinnat nollattiin ja laskettiin alas. Järjestelmä pyörii pääasiassa tukien varassa. Pienimmät tilat on ajettu alas ja isommat tilat sinnittelevät yhäti pienenevien tukien varassa. Maatalousyrittäjyys ei ole enää suosittua. Tiloille ei löydy helposti jatkajia.

Maatiloilla eletään tätä hetkeä

Tukian perheellä on Vilppulassa kanala ja tilan pellot ovat luomutuotannossa.

- Täytyy sanoa, että maatalousyrittäjän elämä on tässä hetkessä elämistä. Suunnitelmia voi tehdä noin vuodeksi kerrallaan. Mitään varmuutta siitä, mikä tukitaso on esimerkiksi viiden vuoden kuluttua, ei ole, Tukia toteaa.

Töiden ohella agrologiksi vuonna 2007 valmistunut Timo Tukia näkee maatalouden turvaamisen kotimaassa hyvin tärkeänä asiana.

- Ei ole mitään järkeä kuljettaa tuotteita tänne kauempaa Euroopasta. Ja mitä sitten, jos kriisin, esimerkiksi kuljetusalan lakon sattuessa tavara ei liiku ja Suomen oma omavaraisuusaste on nolla.

Kahden aikuisen lapsen isälle yksi tärkeimmistä poliittisista asioista on koulutuksen, sekä työn turvaaminen myös jälkipolville. Opiskelussa olisi järkevää lisätä oppisopimuskoulutusta, sillä moni nuori pitää sitä mielekkäänä.

- Työpaikkojen säilyttämisen ohella myös yrittäjyyden tukeminen kuuluu ehdottomasti tärkeimpien asioiden joukkoon, listaa Tukia.

Vaikka Timo Tukia on politiikassa uusi kasvo, hän kertoo aina seuranneensa sitä ahkerasti sivusta. Mielipide häneltä löytyy kysyttäessä asiaan kuin asiaan. Harmaa talous on suomalaisessa yhteiskunnassa järjetön ilmiö.

- On aivan hullua, ettei sitä saada kuriin.

Oman ryöpytyksensä saa myös teollisuuden pakeneminen halvan työvoiman maihin.

Aivan keltanokka Timo Tukia ei kuitenkaan luottamustoimissa ole. Meriittilistalta on ollut monia MTK:n luottamustehtäviä, sekä Mänttä-Vilppulan perussuomalaisten puheenjohtajuus.

- En pidä tuoretta näkökulmaani millään tavoin negatiivisena asiana. Mielestäni tämänhetkisessä päätöksenteossa on paljon parantamisen varaa, toteaa Tukia.

Tukia näkee, että Perussuomalaisilla on Suomessa tällä hetkellä selkeä sosiaalinen tilaus. Poliitikot ovat hänen mukaansa liikaa vieraantuneet kansasta.

- Perussuomalaisten joukoista arvostan suuresti Timo Soinia, joka Vennamon jalanjäljillä on jatkanut politiikan tekoa niin sanottuna kansan miehenä.

- Niin, yksi erityisesti sydäntäni lähellä oleva asia on veteraanien hoitaminen arvonsa mukaisesti loppuun asti, lisää Timo Tukia haastattelun lopuksi.


Teksti: Henna Suvi

Julkaistu 06.02.2011 klo 07:13