ARTIKKELIT
Eduskunnassa puhuttiin harmaasta taloudesta
Harmaa talous on levittäytynyt voimalla koko yhteiskuntaamme. On esitetty arvioita, että meillä olisi kymmeniä tuhansia pimeitä työpaikkoja, joiden kaikki työnantajamaksut ja verotilitykset valtiolle jäävät hoitamatta.
Rakennus- ja ravintola-ala ovat tyypillisiä harmaan talouden toimijoiden temmellyskenttiä. Usein työntekijät ovat ulkomaalaisia, joita rikolliset työnantajat käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen.

Rikoshyödyn takaisinsaanti valtiolle ylittää monikertaisesti viranomaisten kulut, joten torjuntatyö on tuottoisaa toimintaa. Ihmetyttää, miksi Suomen hallitus on ollut niin passiivinen harmaan talouden torjunnassa.

Alla ote puheestani:

"... Arvoisa puhemies! Rakennusteollisuuden edustajat jarruttivat aktiivisesti vuosikausia käännetyn arvonlisäveron käyttöönottoa, vaikka aiheesta oli valmistunut hyviä selvityksiä ja esityksiä vuosia aiemmin. Istuva hallitus ministeri Kataisen johdolla kuunteli kyllä herkällä korvalla rakennusteollisuuden lobbareiden näkemyksiä, mutta sulki samalla korvansa esimerkiksi SAK:n ja verohallinnon hätähuudoilta.

En voi olla pohtimatta, josko tämän valikoivan kuulon syynä olisi voinut olla vaaliraha, jota rakennusalan toimijat ovat perinteisesti jo vuosikymmenten ajan syytäneet valtaapitäville puolueille ja niiden joukosta vielä tarkasti poimituille ehdokkaille, rakennusalalla kun on ollut tapana aina edellyttää hyvää tuottoa kaikelle sijoitetulle pääomalle.

Arvoisa puhemies! Parin viime vuoden aikana olemme saaneet jatkuvasti uutta tietoa vanhojen puolueiden edustajien vaalirahasotkuista, ja varmasti hyvin paljon on vielä piilossa näitä rahoituskanavia, sillä julkisuudessa on käsitelty oikeastaan vain sattumalta yhden konkurssiin menneen yrityksen vaalirahalahjoituksia. Tämän yhden konkurssin myötä kyseisen yrityksen kirjanpidot ovat tulleet julkisiksi, joten siksi saamme tietoomme tästä aiheesta koko ajan lisää yksityiskohtia. Olisi kiinnostavaa vielä tietää, mitä kaikkea vaalirahoittajat ovat saaneet kirjatuksi Suomen hallitusohjelmiin.

Arvoisa puhemies! Toivottavasti harmaan talouden nujertamiseksi esitetyt useat hyvät toimenpiteet toteutetaan pikaisessa aikataulussa, sillä tuskin kukaan meistä haluaa rikollisuuden laajempaa levittäytymistä yhteiskuntaamme."  (eduskunnassa 3.2.2011)


Pirkko Ruohonen-Lerner
Kansanedustaja
Porvoo

Julkaistu 19.02.2011 klo 08:46