ARTIKKELIT
Politiikka laajentaa elämänpiiriä
Imatralainen kaupunginvaltuutettu Liisa Lajunen lähti politiikkaan vasta suhteellisen vähän aikaa sitten. Niiden kahden vuoden aikana, joina hän on ehtinyt istua valtuustossa ja lautakunnassa, hän on saanut huomata, että poliitikon pitää käyttää paljon aikaa asioiden selvittämiseen. Uutena politiikkaan lähteminen on vaatinut paljon opettelemista, kuten aina uusien haasteiden kohdalla.

- Omalla kohdallani muutos on ollut melko suuri, koska aikaisemmin olin ajatellut että yhteiskunnallisiin velvoitteisiin riittää, kun käy äänestämässä, tekee työnsä hyvin, maksaa veronsa ja elää yhteiskunnan sääntöjen mukaisesti. Ja se antaa oikeuden arvostella asioita.

Politiikan myötä myös Lajusen elämänpiiri on laajentunut. Kun hän kävi töissä, oli työ elämän tärkein asia, jonka ulkopuolelle ei mahtunut paljon. Nyt Lajunen kokee olevansa enemmän kiinni yhteiskunnassa, kun ihmiset kaupungilla pysähtyvät juttelemaan milloin mistäkin asiasta.

Oikealla asialla

Kymen vaalipiirissä Perussuomalaisten kannatus on korkealla, joka enteilee ehdokkaille hyvää vaalitulosta. Ehdokkaat ovat myös varsin tasavertaisia keskenään, joka toki saattaa tuoda paljon hajontaa äänissä mutta lupaa silti hyvää kokonaispottia.

Liisa Lajunen jäi eläkkeelle vuosi sitten lähes viidenkymmenen vuoden työrupeaman jälkeen. Töihin hän lähti heti peruskoulun jälkeen ja opiskeli ammattitaitoa työnantajien tarjoamilla kursseilla ja koulutuksilla sekä Markkinointi-instituutissa markkinoinnin ja mainonnan kursseilla. Hän on ollut töissä E-ryhmittymän, K-ketjun, S-ryhmän ja viimeiset kolmekymmentä vuotta yksityisen kaupallisen yrityksen palveluksessa ja saanut tunnustukseksi työstään myös Keskuskauppakamarin kultaisen elämäntyömerkin.

- Politiikkaan lähdöstäni olen saanut pääasiassa myönteistä palautetta ja kannustusta. Olen kuulemma ihan oikealla asialla. Varmaan on myös niin, että osa ihmisistä hienotunteisesti jättää sanomatta eriävän mielipiteensä, mutta hyvä niin, onhan elämässä paljon muutakin kuin politiikka. Joidenkin ihmisten suhtautuminen on hiukan muuttunut nyt eduskuntavaaliehdokkuuden myötä, ja olen siitä joutunut myös ”maksamaan”, mutta se jääköön omaan arvoonsa. Ihmisenä olen kuitenkin sama ennen ja jälkeen vaalien.

Julkaistu 23.02.2011 klo 09:42
Kirjoittaja: Mika Männistö