ARTIKKELIT
Koska valtionyhtiöiden johtajien jättieläkkeitä leikataan?
Monet valtionyhtiöiden toimitusjohtajat jäävät suhteellisen nuorina eläkkeelle. Heitä odottavat leppoisat, jättisuurilla eläkkeillä turvatut vanhuudenpäivät. Esimerkiksi Outokummun toimitusjohtajalle on 60 vuoden iässä luvassa reilun puolen miljoonan euron vuosieläke. Samanaikaisesti moni suomalainen joutuu pärjäämään alle 700 euron kuukausieläkkeellä.
Jo vuosia on ollut puhetta näiden johtajien  kohtuuttoman suurten eläkkeiden leikkaamisesta, mutta mitään ei kuitenkaan käytännössä näytä tapahtuneen. Juridisesti valtio-omistaja voisi leikata ylisuuria sopimusetuja niissä yhtiöissä, joissa valtiolla on määräämisvalta. Kysyin pääministeri Kiviniemeltä, koska ja millä keinoin tällaisiin kohtuuttoman suuriin valtionyhtiöiden johtajien eläkkeisiin aiotaan oikeasti puuttua.

Pääministeri Mari Kiviniemen mukaan meillä on valtionyhtiöiden osalta muutettu eläkekäytäntöä juuri sellaiseksi, että valtionyhtiöissäkin eläkkeelle jäädään 63-vuotiaana. Tarkemmin pääministeri ei asiaa avannut, ja käytännössä eläkeiät valtionyhtiöissäkin vaikuttavat edelleen alhaisilta.

Kiviniemi oli toki kanssani samaa mieltä siitä, että yrityksissä johtajien pitäisi näyttää esimerkkiä ja jäädä myöhemmin eläkkeelle. Valtionyhtiöiden johtajien palkka- ja muut etuudet eivät ministerin mukaan poikkea yksityisen sektorin palkoista, mikä on ministerin mielestä jopa hyvä asia, jotta valtionyhtiöihin saadaan houkuteltua osaajia.


Pirkko Ruohonen-Lerner
kansanedustaja
Porvoo

Julkaistu 09.03.2011 klo 07:41