ARTIKKELIT
Ruotsin kielen opetusta ei tule aikaistaa
Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) ja Opetushallituksen esitykset aikaistaa ruotsin kielen opiskelun aloittamista peruskoulussa nykyisen seitsemännen luokan sijaan jo kuudennella luokalla olisivat toteutuessaan uhka koululaisten kielitaidon kehitykselle.
Ruotsin kielen opiskelun varhaisempi aloittaminen eittämättä tukisi ruotsin kielen oppimista, mutta se samalla heikentäisi muiden kielten, kuten englannin, oppimista.

Opetusministeri Virkkusen tukema Opetushallituksen esitys on täysin vieras koululuokkien arkitodellisuudelle, mistä kertookin perustuslaillisuuden nostaminen esityksen keskeiseksi perusteluksi.

Käytännössä esityksen läpimeno lisäisi oppimisvaikeuksia ja eriarvoistaisi oppilaita entisestään. Perussuomalaiset myös epäilevät, että ruotsin kielen opetuksen vapaaehtoinen varhentaminenkin houkuttelisi sellaisiakin oppilaita, joilla on jo nyt täysi työ saavuttaa muissa kielissä oppimistavoitteita, valitsemaan varmuuden vuoksi ruotsin kielen jo neljännellä luokalla.

Perussuomalaiset ei kannata ruotsin kielen opiskelun pakollisuutta eikä tule kannattamaan myöskään ruotsin kielen opiskelun aikaistamista. Ruotsin kielen opiskelun aikaistaminen on johtamassa myös englannin kielen opiskelun varhentamiseen, mikä entisestään alleviivaa esityksen epärealistisuutta.


Vesa-Matti Saarakkala
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja
Julkaistu 10.03.2011 klo 16:03