ARTIKKELIT
Eduskunnan nuorin ja vanhin
Eduskuntavaaleissa 17.4. eduskunta sai kaivatun kasvojenkohotuksen poikkeuksellisen suuren osan kansanedustajista mentyä vaihtoon. Perussuomalaisedustajat ovat hyvä läpileikkaus Suomen kansasta, sattumoisin myös eduskunnan nuorin ja vanhin kansanedustaja ovat perussuomalaisia.

Olli Immonen

Ikä: 25
Ammatti: Turvallisuusvalvoja.
Paikkakunta: Oulu.

Oululaisella Olli Immosella on tiettyjä pääteemoja, joihin hän on aikeissa omalla kaudellaan erityisesti keskittyä, muiden muassa Suomessa harjoitettu maahanmuuttopolitiikka, pakkoruotsikysymys jonka johdosta häntä onkin jo paljon haastateltu sekä EU:n kehitys liittovaltion suuntaan.

- Kansallinen päätösvalta on karkaamassa Brysseliin, pimeyden ytimeen, tämä kehitys pitää kääntää toiseen suuntaan. Talouspolitiikassa valtion tulot ja menot on saatava kohtaamaan, joten leikkauksiakin pitää palvelusektorilla tehdä, Immonen toteaa.

Uskomaton ryhmähenki

Immosen ensimmäinen viikko eduskunnassa on kulunut nopeasti asioiden opettelun merkeissä. Uutta asiaa tulee koko ajan, mutta aikataulu on kuitenkin sen verran väljä, että hän on ennättänyt tutustua oman ja vähän muidenkin eduskuntaryhmien edustajiin.

- Asiat ovat uusia mutta mielenkiintoisia. Osa eduskuntaryhmästä oli minulle ennestään tuntemattomia, joten uusia ihmissuhteitakin on luotu. Ryhmähenki meillä on uskomattoman hyvä, ei voi muuta kuin olla tyytyväinen vaalien lopputulokseen. Vieläkin on vähän epätodellinen olo, että täälläkö sitä nyt oikeasti ollaan.

Haastattelun tekohetkellä (torstaina 28.4.) Immonen oli kiireisen viikon päätteeksi lähdössä eduskunnan kanssa perinteiseen balettinäytökseen. Viikonlopuksi hän jäi Helsinkiin laittamaan uutta asuntoaan kuntoon, jollainen oli löytynyt Helsingistä, kävelymatkan päässä eduskunnasta.

- Ohjelmassa on enimmäkseen koulutusta aina kesään asti, muun muassa media-, turvallisuus-, tietojärjestelmä- ja tietoturvallisuuskoulutusta. Avustajakin on jo löytynyt, oululainen Jenna Simula, Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtaja.

Kauko Tuupainen


Ikä: 71
Ammatti: Tilintarkastaja, eläkeläinen.
Paikkakunta: Jyväskylä.

Jyväskyläläisellä Kauko Tuupaisella on kolme merkittävää tavoitetta, joita hän aikoo eduskuntakaudellaan voimallisesti ajaa eteenpäin. Ensimmäinen niistä on eläkeläisten taitetun indeksin poistaminen jo tulevan eduskuntakauden aikana. Toinen on harmaan talouden torjuminen.

- Harmaan talouden torjuntayksiköstä annetun lain perusteluissa arvioidaan, että talousrikollisuuden ja harmaan talouden kustannukset yhteiskunnalle ovat 5-10 miljardia euroa vuositasolla. Tänä vuonna valtion budjetista on varattu kuusi miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan. Ensi vuonna tuon luvun pitäisi olla 50 miljoonaa, koska panostus tuottaisi itsensä moninkertaisena takaisin.

Tuupaisen kolmas tärkeä tavoite on pitkäaikais-, nuoriso- ja yleensäkin työttömyyden poistaminen. Siihen tarvitaan rahaa, jota yhteiskunta saisi harmaan talouden piiristä.

Kiireisiä päiviä

Kauko Tuupaisen ensimmäiset päivät eduskunnassa olivat kiireisiä. Ensimmäinen eduskuntaryhmäkokous oli ennen pääsiäistä. Heti pääsiäisen jälkeen oli tiukka päivä, joka kului taloon tutustumisen, koulutuksen, valtakirjan tarkastuksen, valokuvausten ja erilaisten haastattelujen merkeissä. Tuupaista haastattelivat muun muassa Aamulehti ja Keski-Suomen Radio suorassa lähetyksessä.

- Lähipäivät menevät asunnon etsimisen merkeissä, mieluiten Järvenpäästä. Sain myös hallintaani eduskunnan talousarviokirjan vuodelle 2011, johon aion kesän aikana tutustua perin juurin. Siinä on 690 sivua rutikuivaa, mutta painavaa tekstiä. Tämän vuoden lopussa Suomen valtion velka on jo 80 miljardia euroa. Se tekee 14 806 euroa jokaista suomalaista kohti, vauvasta vaariin.


Teksti: Mika Männistö
Kuva: Harri Lindell

Julkaistu 24.05.2011 klo 10:02