ARTIKKELIT
Omituinen näytelmä
Vaalituloksen arvioitiin nousevan ongelmaksi hallituksen muodostamisessa. Siltä osin arviot osoittautuivat oikeiksi.Ensin väännettiin kättä Perussuomalaisten kielteisestä kannasta EU-tukipaketteihin. Erityisesti nettipalstoilla huudettiin kitarisat lepattaen, että Soini kääntää takkinsa, rohkenipa Paavo Arhinmäki (vas) julistamaan sen vappupuheessaan "varmaksi" tapahtumaksi.
Kun asiasta ei päästy hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok) kanssa sopuun, jäivät Perussuomalaiset pois koko junasta, joka oli lähdössä aivan väärään suuntaan.

Hyvä ei ollut sekään; nyt samat "kriitikot" raivoavat, että ei se Soini - katala - siten kääntänytkään takkiaan.

Puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk), veikkasi, että edessä on takinkäännön mestaruuskilpailut, väistämättä.

Soinin kohdalta veikkaus meni pieleen, mutta siitä huolimatta Laaninen on ilmeisen oikeassa enemmän kuin arvaakaan.

Perussuomalaisten jäätyä pois tuosta kyydistä, kasasi Katainen jäljelle jääneistä ryhmistä eduskunnan enemmistöksi - juuri ja juuri - riittävän epäpyhän allianssin. Mutta se on keskinäisiltä linjauksiltaan täysin erimielinen; takinkääntöjä ja sanaselityksiä täytyy tulla - paljon.

Mitä hallitusohjelmaan kirjataan pääomatulojen ja välillisten verojen korotuksista, julkisten palvelujen lisäämisestä vs. leikkauksista, ydinvoiman lisäämisestä, avioliittolaista... esimerkiksi.

Kataisen asema on epäkiitollinen: enemmistöasema ei mahdollista kenenkään poisjäämistä; pitänee suostua kaikkiin vaatimuksiin. Kumartaa oikealle ja vasemmalle - yhtä aikaa. Se vaatii taipuisaa selkärankaa.

Takinkääntökilpailua johtaa vihreät: ensin hallitukseen luvattiin lähteä "vain jos tulee vaalivoitto". Ei tullut, mutta pari viikkoa myöhemmin neuvotteluihin lähdettiin, "kun kutsuttiin".

Mutta Portugalin tukea ilmoitettiin vastustettavan, jos suurimmat puolueet - kokoomus, sdp ja Perussuomalaiset - eivät ole yhdessä sen takana. Eivät olleet, mutta tukien puolesta äänestettiin.

Ehkä se ydinvoimavastainen kantakin pyöristyy - tälläkin kerralla - luvaksi äänestää ydinvoimalupaa vastaan.

Lisää omituisuuksia kuluu "epävirallisesti" muutoinkin: Sijoittajavastuu sitten "merkittiin tiedoksi", mutta ei näköjään sopimustekstiin.

Kertoiko Katainen kokouksen tuloksista vastoin parempaa tietoa, vai eikö hänellä ollut tietoa, mistä päätettiin.

Näyttäisi käyneen kuin entiselle likalle: antoi ymmärtää, mutta ei ymmärtänyt antaa. Katainen ainakin kehui saaneensa, mutta saiko sittenkään?

Kuntapolitiikan toimijoita kiinnostanee kuulla myös Kataisen leikkauslistasta. Siitä, jota ei kuulemma ole, mutta jonka loppusumma on n. 6 miljardia ja pääosassa valtionosuuksien leikkaukset.

Voihan tuon vielä selittää siten, että eihän siinä lisätäkään välillisiä tasaveroja, vaan tasasuuruista kunnallisveroa, kun kunnat pakotetaan sopeuttamaan taloutensa korottamalla veroprosenttejaan keskimäärin 1,5 %-yksiköllä.

Odotan malttamattomana, mitä siitä erityisesti sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat sanovat tulevissa kunnallisvaaleissa.

Ylipäätään odotan kunnallisvaaleilta paljon, erityisesti siksi, että kansalaiset ilmoittivat ensimmäisenä maakuntalehtien julkaisemassa gallupissa arvostavansa Perussuomalaisten rehtiä vallilupauksensa pitämistä suurimman puolueen asemalla.

Lähes neljänneksen ääniosuus antaa vankan pohjan muuttaa lokakuussa 2012 Jyväskyläkin valta-asemia merkittävästi.


Jorma Uski
kaupunginvaltuutettu
Jyväskylä

Julkaistu 30.05.2011 klo 07:25