ARTIKKELIT
Tarvitaanko kodinturvajoukkoja?
Puolustusvoimissa suunnitellaan lähivuosille mittavia uudistuksia. Rahat ovat loppumassa ja virkoja vähennetään. Voisiko vapaaehtoistyöstä löytyä arvokasta tukea maanpuolustuksen kehittämisessä?
Muissa pohjoismaissa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vapaaehtoinen maanpuolustus on järjestetty kodinturvajoukoiksi. Samantyyppistä toimintaa löytyy myös Virosta. Olisiko Suomenkin syytä seurata naapureiden esimerkkiä?

Osa puolustusvoimia

Kodinturvajoukot olisivat tässä konseptissa kiinteä osa puolustusvoimia. Ne olisivat osa puolustusvoimien sodan ajan joukkoja, jotka keskittyisivät erityisesti alueelliseen ja paikalliseen puolustukseen. Joukot sitoutuisivat harjoittelemaan vapaaehtoisesti, ja rauhan aikana niille voitaisiin antaa virka-aputehtäviä.

Kodinturvajoukoilla olisi käytettävissään puolustusvoimien tilat, harjoitusalueet ja materiaali. Vaikka joukot pääosin koostuisivat vapaaehtoisista reserviläisistä, myös palkattua henkilökuntaa tarvittaisiin. Puolustusvoimien leivissä olevat upseerit voisivat osana virkakiertoa palvella myös kodinturvajoukoissa.

On oleellista, että kodinturvajoukkotoiminta olisi mahdollista koko maan alueella riippumatta siitä, onko lähistöllä puolustusvoimien harjoitusaluetta tai varuskuntaa. Näin alueellisen puolustuksen valmiutta parannettaisiin ja yhteiskuntaa koettelevissa häiriötilanteissa virka-apu olisi lähellä.

Miehistö mukaan

Kodinturvajoukkojen on arvioitu tukevan yleistä asevelvollisuutta ja kohottavan maanpuolustustahtoa. Jo nyt olemassa olevissa maanpuolustusjärjestöissä on kuitenkin nähtävillä, että vaikka johtajakoulutuksen saaneita reserviläisiä kyllä sitoutuu toimintaan, niin miehistön mukaan saaminen on haastavaa. Sama ongelma olisi epäilemättä kodinturvajoukkokonseptissakin.

On myös selvitettävä kodinturvajoukkojen yhteys jo olemassa oleviin organisaatioihin, kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen. Päällekkäisten rakenteiden luominen ei ole järkevää. Paperitiikereitä emme tarvitse, vaan lisäpotkua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön ja sitä kautta koko maan puolustamiseen.

Ennen kaikkea on huomioitava se, että kodinturvajoukoilla ei voida paikata kaikkia aukkoja, joita tuleva puolustusvoimauudistus mahdollisesti puolustusjärjestelmäämme jättää. Siksi varuskuntia ei pidä suin päin lakkauttaa, eikä sodan ajan miehistövahvuutta pienentää.


Jussi Niinistö

Kirjoittaja on eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

Julkaistu 22.06.2011 klo 07:25