ARTIKKELIT
Ihmisoikeudet vammaisille vielä utopiaa
Toistakymmentä vuotta sitten YK julkaisi vammaisten ihmisoikeuksien julistuksen, jonka tähän mennessä on ratifioinut yli seitsemänkymmentä maata. Suomi ei lukeudu näiden maiden joukkoon, toisin sanoen Suomi ei ole sitoutunut noudattamaan vammaisten ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuksien antaminen vammaisille kun kävisi kalliiksi valtion kukkarolle.
- Jos, ja kuten toivon, kun Suomi joskus tämän sopimuksen ratifioi, merkitsisi se, että vammainen henkilö voisi kääntyä viranomaisten puoleen kokiessaan ihmisoikeutensa loukatuiksi. Vielä ei voi. Ihmisoikeudet ovat vammaisille vielä utopiaa, sanoo Perussuomalaisten perustajajäseniin kuuluva Rainer Kyyrönen.

Suomen vammaispalvelulaki määrittelee kunnille koko joukon velvoitteita, jotka käytännössä eivät toteudu. Tämä johtuu siitä, että lain noudattamatta jättämisestä ei virkamiehille seuraa mitään sanktiota, eikä heidän toimintaansa näiltä osin voi moittia kukaan muu kuin vammainen henkilö itse.

- Tämä on erittäin paha puute. Jos nyt puuhattavasta vanhuspalvelulaista tulee samanlainen, ei lailla käytännössä ole mitään merkitystä. Lisäksi vammaisen henkilön on tunnettava laki pienintä yksityiskohtaa myöten, tunnettava oikeutensa ja osattava niitä vaatia. Vammaispalvelulain noudattamatta jättämisestä tulisi virkamiehenkin voida joutua vastuuseen, Kyyrönen painottaa.

Hirveä herääminen

Rainer Kyyrönen on 79-vuotias siirtokarjalainen, joka teki elämäntyönsä kansakoulunopettajana. Kyyrönen on ollut myös upseeri, lehtimies, kunnanvaltuutettu, SMP:n kansanedustajaehdokas, Perussuomalaisten perustajajäsen ja Pirkanmaan piirin puheenjohtaja, lastennäytelmäkirjailija… oikeastaan olisi helpompi luetella mitä hän ei ole tehnyt. Politiikasta Kyyrönen jäi hetkeksi syrjään sen jälkeen kun hän eräänä aamuna vuonna 2000 yllättäen heräsi hirveään todellisuuteen; hän ei enää nähnyt.

- En ole aivan sataprosenttisen sokea; vasemman silmän ulkolaidalla pystyn erottamaan jotain epäselvää, joten pystyn liikkumaan. Mutta kun lääkärit kertoivat, etten enää ikinä pysty lukemaan, se oli minulle kova paikka. Olen kuitenkin siitä etuoikeutetussa asemassa moneen näkövammaiseen verrattuna, että minulla on tietokone, jota pystyn käyttämään ”edellisessä elämässäni” oppimani kymmensormijärjestelmän ansiosta.

Pyhäjärvellä asuva Kyyrönen on palannut yhteiskunnallisen ja poliittisen vaikuttamisen kentälle haluten erityisesti vaikuttaa vammaisten asioihin. Kyyrösen ansiota muun muassa on, että Pyhäjärvi on tiettävästi Suomen ainoa kunta, jossa on näkövammaisille tarkoitetut daisy-lukulaitteet terveyskeskuksen kummallakin vuodeosastolla ja vahainkodilla niin ikään kaksi.


Teksti: Mika Männistö

Julkaistu 18.07.2011 klo 07:25