ARTIKKELIT
Ei välttämättä oikea tapa
Erittäin selkeästi tuomittavaa ja perin juurin järkyttävää oli Norjassa tapahtunut silmitön väkivalta, joka kohdistui jälleen kerran aivan viattomiin ihmisiin. Mikään järki ei pysty moista toimintaa ymmärtämään eikä selittämään.
Tällaiset teot johtavat meidät aina pohtimaan sitä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Miten näihin tekoihin tulisi reagoida? En osaa itse näihin kysymyksiin vastata tyhjentävästi. Mutta joitain ajatuksia sentään voin tuoda esille.

Eräs, varsin yleinen ilmiö, joka näitä rikoksia seuraa on ylireagointi. Sinänsä toki ymmärrettävää, mutta varsin usein tuloksetonta. Nytkin on esiintynyt mielipiteitä siitä, että aselakia tulisi entisestään kiristää. Ja jopa käsiaseiden totaalista kieltoakin on vaadittu hallituksen sisältä ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) suulla. Toisaalta sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vetää maltillisempaa linjaa.

Nykyinen aselaki on todella tuore. Siinäkin on jo ennestään ylireagointia ja sen johdosta tehtyjä kiristyksiä. Kuten niin usein aiemminkin, kiristykset osuvat eniten niihin tahoihin, jotka hoitavat muutenkin asiansa kunniallisesti ja tunnollisesti. Aseharrastajat, ampumaurheilun harrastajat sekä metsästyksen harrastajat ovat valtaosaltaan erittäin vastuullisia aseiden käyttäjiä. Silti juuri he kärsivät muutamien "hörhöjen" vastuuttomuudesta.

Itse en ole aseharrastaja. Omistan ilmakiväärin ja sillä ei suuria tuhoja saa aikaiseksi vaikka toki vastuu pitää olla senkin käytössä. Ymmärrän kuitenkin täysin aseiden kanssa toimivien tuskaa jatkuvasti kiristyvien lakien ja asetusten kanssa. Aseita tulee osata käyttää oikein ja niiden kanssa toimivien pitää kyetä tuntemaan vastuunsa. Olen tavannut ja tunnen henkilökohtaisesti useita alan harrastajia ja yksikään heistä ei ole vastuuton. He toimivat kuten on määrätty ja ovat valmiita opastamaan aseiden käytössä. Mielestäni on täysin kohtuutonta tehdä yhä uusilla kiristyvillä määräyksillä ja jopa lainsäädännöllä heidän harrastuksestaan suorastaan mahdotonta.

Mitä tulee sitten lannoitteiden raaka-aineista käytävään keskusteluun, voisin todeta, että siitä tulee aivan loputon suo. Voihan asiaa toki selvittää, ei siinä mitään, mutta tuolle tielle lähdettäessä tulisi selvittää kaikki ne ainekset joista kekseliäs ihminen voi pommin rakentaa. Odotan sitä uutista kun poliisi pidättää apulantaa rautakaupasta hakevan maalaisisännän.

Vaikka Norjassa tapahtunut on järkyttänyt ihmisiä pitkin maailmaa, pitäisi kuitenkin kyetä näkemään pintaa syvemmälle. Ei ongelmana ole liian lepsu aselaki tai nitraatin saatavuus. Ongelma on yhteiskunnan ja ennen kaikkea siitä harhautuneen yksilön. Tuo yksilö kykenee järkyttäviin tekoihin. Aseen hankkiminen ei liene ongelma, jos joku sitä haluaa. Eikä sellaiseen mitään lupaa tarvita saatikka lakia lueta.


Jari Lindström
Kansanedustaja
Kouvola

Julkaistu 30.07.2011 klo 07:25