ARTIKKELIT
Maalta pakottaminen kiihtyy
Kataisen hallitus jatkaa ja entisestään kiihdyttää edeltäjiensä aloittamalla ”vapaaehtoisen” maalta pakottamisen tiellä. Hallitusohjelman toteutumisen myötä kuntien velvoitteet kasvavat ja samaan aikaan kuntien valtionosuuksia leikataan yli kuudellasadalla miljoonalla eurolla.

Lisäleikkauksia on tulossa, kun euron tukipaketit realisoituvat laskuiksi myös Suomen valtiolle. Ennen ensilumia on lankeamassa 400- 500 miljoonana Euron ”Kreikkalasku”. Kuntien tehtävien lisäämiset merkitsevät kuntien liitoksia, jotta lakisääteisistä velvoitteista voidaan edes muodollisesti selvitä.


Kuntien ”vapaehtoiset” pakkoliitokset keskittävät palvelut uusiin keskuksiin ja liitettyjen kuntien asukkaille jää nousevien kuntaverojen maksajan osa, ilman vastiketta. Lisäksi hallitus järjettömillä valmisteveroilla aikaansaa maalla asumisen niin kalliiksi, että vaihtoehdoksi jää vain muuttaminen karkaavien palveluiden perässä.

Ympäristöä ja vihreyttä korostavilla valmisteverojen korotuksilla kulkeminen tulee kalliiksi kehäkolmosen pohjoispuolella, jossa metro ei ujella, raitiovaunu kolise eikä kymmenen minuutin välein kulkevat bussit liiku.
Maaseudun alasajon ja kymmenien tuhansien menetettyjen työpaikkojen muistomerkkeinä kirkonkyliä komistavat tyhjilleen jääneet virastotalot. Postit, pankit ja kaikki valtionhallinnon palvelut poliisia ja kelaa myöten on evakuoitu maakuntakeskuksiin monien ulottumattomiin. Yritystoiminnan ja asumisen edellytysten loppuessa viimeisetkin kyläkaupat kuolevat. Kestopäällysteitä rullaamalla ja palauttamalla ne sorateiksi, niiden vierustat autioituvat ja horsma kasvaa yhä useammalla pihamaalla.

Suomea jaetaan vauhdilla kahtia alueellisesti; kehä kolmosen sisäpuoliseksi palvelujen paratiisiksi ja kehä kolmosen pohjoispuoliseksi Siperiaksi, jossa elämisen edellytykset on turvattu ainoastaan suurpedoille.


Nyt on otettava vaalikauden mittainen aikalisä kuntauudistuksessa ja valtion tuottavuusohjelmassa. Aikalisän aikana analysoidaan jo tehtyjen kuntaliitosten vaikutukset kuntalaisten palvelujen kehittämisessä ja kuntien talouden vahvistumisessa. Silloin meillä on kokemuspohjaista tietoa miten kuntauudistusta ja siihen liittyvää palvelurakennetta kannattaa uudistaa. Muutoin ollaan nykyisellä kiireellä syöksymässä tuntemattomaan mustaan aukkoon. Sieltä paluu on mahdotonta tai maksaa monikertaisesti verrattuna aikalisään, jonka aikana nyt suunnitelluista kuntien valtionosuusleikkauksista luovutaan.

Lisätietoa; Ossi Sandvik, puoluesihteeri, puh.  0400 926 908

Julkaistu 12.08.2011 klo 11:42