ARTIKKELIT
Kansakuntaa kuljettamassa
James Hirvisaari on yksi perussuomalaisten lukuisista uusista edustajista Arkadianmäellä. Hän nousi eduskuntaan Hämeen vaalipiiristä Asikkalan maaseutukunnasta ja sai vaaleissa huikean äänimäärän, lähes 5 500 ääntä.
James itse arvelee saaneensa kannatusta aika paljon maahanmuuttokriittisyytensä ansiosta. Saamansa palautteen perusteella hän on ymmärtänyt kansalaisten olevan tyytymättömiä nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan, ja hän pyrkiikin toimimaan kanavana kansalaismielipiteen ja poliittisen päätöksenteon välillä.

Rasistin leimaa Jamesiin ei kuitenkaan kannata edes yrittää iskeä. Kristilliselle arvopohjalle elämänsä rakentava mies ei anna muukalaisvihamielisyydelle tilaa elämässään. James on luonteeltaan ennen kaikkea lämmin ja hyväntuulinen ja suhtautuu lähimmäisiinsä lempeästi ihonväristä, taustasta tai mielipiteistä huolimatta. Kriitikoiden olisi ehkä hyvä nähdä joskus James viettämässä aikaa siskonsa muslimimiehen kanssa. Ilkeältä kirjoittelulta katoaisi terä varmasti hyvin äkkiä; ainakin jos toimittajat janoaisivat mustamaalaamisen sijaan ennemmin totuutta.

Kansanedustajana James on ennen muuta joukkuepelaaja. Hänellä ei ole halua lähteä sooloilemaan vaan keskeisenä tavoitteena on toimia rakentavasti ja ryhmähenkeä nostattavasti. Sekä laki- että talousvaliokunnassa istuva edustaja haluaa olla yhdessä muiden kanssa edistämässä perussuomalaisten arvoja ja perussuomalaisen politiikan toteutumista maassamme kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Lupaukset äänestäjien suuntaan ovat selkeät: ”Linja, joka minulla oli ennen vaaleja, pysyy samana vaalien jälkeenkin”.

Tavoitteissaan James näkee Suomen pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana, jossa vallitsevat länsimainen vapaus ja siihen kuuluvat arvot: demokratia, sananvapaus, uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Puolustamisen arvoisia ovat myös länsimainen oikeuskäsitys, vahva sosiaalinen turvaverkosto ja kaikkia kansalaisia yhtäläisesti kohteleva terveyspalvelujärjestelmä.

Tämän perusteella Jamesia voisi kuvailla – ainakin monen kriitikon mielestä yllättäen – hyvin eurooppalaiseksi. Maanosamme kulttuuri, sivistys ja hyvinvointi kun ovat perinteisesti perustuneet kolmelle peruspilarille, joita ovat juutalais-kristillinen usko, helleeninen demokratiakäsitys ja roomalainen oikeus. On sääli, että Euroopan unioni on halunnut vallanjanoisena ja täysin epädemokraattisena järjestönä erkaantua tästä perinteestä.

Ja vaikka Eurooppa kiehtova alue onkin, sen pohjoinen jäsen on Jamesille kuitenkin se kaikista rakkain. Jamesin motto – Suomen kieli, Suomen mieli, Suomen luonto, Suomen lippu – eivät juuri selittelyä kaipaa. James toivookin, että tulevaisuudessa kansalaiset tiedostaisivat yhä syvemmin toisiinsa yhdistävät tekijät kuten esimerkiksi äidinkielen, isänmaan ja sen kauniin luonnon, kristilliset traditiot, urheilun, taiteen, saunan ja sisun ja kansanluonteen.

Aiemmin James ehti työskennellä lähes 30 vuotta veturinkuljettajana VR:llä, ja noilta vuosilta on lukuisia hyviä muistoja, joiden perusteella mies todella nautti ammatistaan. Leipätyönsä ohessa James lähti opiskelemaan aikanaan myös teologiaa. Papin urasta hän ei niinkään haaveillut, mutta syvällisten asioiden pohtiminen ja erilaisten maailmankuvien ymmärtäminen on aina kiehtonut Jamesia, josta uusi tuttavuus saa helposti syvällisen ja pohdiskelevaisen ensivaikutelman.

Moni on kiinnittänyt huomiota myös Jamesin anglosaksiseen nimeen ja miettinyt, mahtaako perussuomalainen edustaja olla kotoisin jostakin merten takaa. Kasteessa saatu nimi on kuitenkin supisuomalainen Erkki Kalevi. James-nimi tarttui aikoinaan mukaan jazz-bändistä, jonka kitaristina James on levyttänyt kaksi albumia. Musiikki on edelleen rakas harrastus, ja ”jaskaa” pitää elämässä aina olla. Niin ja tässä tapauksessa nimi James muuten lausutaan aivan niin kuin se kirjoitetaankin.

Musiikin, kitaran ja pianon soiton lisäksi Jamesilla on useita harrastuksia, jotka auttavat rentoutumaan kansanedustajan työn ohessa: metafysiikan, teologian ja politiikan tutkiminen pistävät aivosolut liikkeelle, kun taas rotarytoiminnassa saa olla mukana palvelemisen ihannetta toteuttavassa kansainvälisessä järjestössä. Näiden lisäksi harrastuksiin kuuluvat vielä tanssi, veneily ja autoilu, pistooliammunta, netteily sekä perheen lemmikin, kääpiöpinseri Bellan kanssa touhuaminen.

Uudesta työpaikastaan huolimatta James asuu edelleen vaimonsa kanssa Asikkalassa. Niin syvällä sen multaisessa maaperässä ovat tämän Vantaalla syntyneen herrasmiehen sukujuuret, ettei muutto muualle houkuttele. Lahteen on autolla lyhyt matka, ja sieltä pääkaupunkiin taival jatkuu tutun ja turvallisen junan kyydissä.


Teksti: Samuli Virtanen


Julkaistu 28.08.2011 klo 07:00