MIELIPITEET
Välikysymys Suomen EU-politiikan hoidosta?
Suomen porvaripuolueet kokoomus ja sdp ovat näkyvästi venytelleet henkseleitään sixpackin velkatakuutempusta, josta Valtiovarainministeriön mukaan ollaan ”päästy yhteisymmärrykseen sekä poliittisella että virkamiestasolla”. Myös eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Kumpula-Natri (sd) kertoo vakuuksien olevan hyväksyttyjä. Kovin erilaista viestiä Suomeen tulee Euroopasta.
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan Suomi sai isosti rispectiä ja hyväksyntää vaatiessaan vekselivetoiselta Kreikalta velkatakuita. Eurooppalaiset sentään tietävät, että nyökkäys on paras vastahyökkäys, kun mitään ei ole paperilla. Pääministerin tulkinta sen sijaan oli se, että ”meillä oli hyvä idea ja muutkin olivat samaa mieltä”.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok) mukaan Suomi joutui karmeaan tilanteeseen. Tässäkin Salolainen on enemmän ulkona kuin hänen asemaan sopii. Ei Suomi joutunut karmeaan tilanteeseen. Suomi riensi pistämään itsensä silmukkaan, josta ulospääsyyn on 3+1 vaihtoehtoa.

Hallitus ymmärtää, että raja myönnytyksille on kuljettu loppuun ja Suomi ei tue Kreikkaa ilman vakuuksia. Hallitus tekee Väyrys-Urpilaiset syyttäen mediaa kaikesta pieleen menneestä ja luovii itsensä ulos niistä porsaanrei´istä, joita on jälkeensä jättänyt. Hallitus jatkaa lopunkin uskottavuuden vievällä linjattomuudellaan, vaikka sixpackin vettyneen pohjan läpi on valahtanut koko sen sisältö ja jäljellä on enää tyhjä kuori pääministerin sylissä.

Villinä korttina on perussuomalainen vaihtoehto, jossa tunnustetaan, että tukipaketit eivät toimi ja keskitetään voimavaroja kansallisten ongelmien ratkaisemiseen. EU:n jäsenmaana palataan sille linjalle, josta euro-valuuttaa perustettaessa sovittiin.

Odotan opposition esittävän hallitukselle myös välikysymyksen Suomen EU-politiikan hoidosta, koska hallituksen ilmoitukset EU-kokouksissa sovituista asioista eivät näytä vastaavan likimainkaan todellisuutta.


Mikki Nieminen
Nummi-Pusula

Julkaistu 05.09.2011 klo 12:34