MIELIPITEET
Autoilijoille tutkapanta kaulaan
Uudelta liikenneministeriltä ei tunnu innovaatioita puuttuvan. Hän ehdottaa autoilijoille satelliittiseurantaa. Jos olen oikein ymmärtänyt jokaiseen moottoriajoneuvoon pitäisi hankkia laite, joka olisi yhteydessä satelliittiin. Näin ihmisen liikkeitä seurattaisiin ja maksatettaisiin säädetty vero.
Tämä järjestelmä muistuttaa metsästyskoiran tutkapantaseurantaa. Metsästäjä näkee missä hänen koiransa on, mitä se puuhailee ja kuuntelemalla voi kuulla onko koira haukussa vai ei.

Tämä ministeri Kyllösen ehdottama järjestelmä vaatii lain säätämistä. Teknisesti tällaisten seurantalaitteiden valmistaminen ei ole ongelma. Ongelma on se, voidaanko nyky-Suomessa ihmiset noin vain pistää tällaiseen kontrolliin. Neuvostoliitossa se olisi onnistunut.

Jos liikenneministeri Kyllönen (vas) kirjoituttaa tästä asiasta virkamiehillään lakiesityksen ja valtioneuvosto tuo sen presidentin esittelyn kautta eduskuntaan, joutuu eduskunta pohtimaan lakiehdotusta monelta kantilta. Kaikkein mitättömin seikka ei suinkaan ole kansalaisten perustuslaillinen suoja.

Tämän ministeri Kyllösen ehdottaman järjestelmän avulla kansalaiset eri maan osissa laitetaan todella eriarvoiseen asemaan.Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäisillä alueilla asuvat joutuvat ajamaan pitkiä matkoja ja heille tämä järjestelmä tulisi todella kalliiksi.

Eiköhän tämä autoilu maksa jo aivan liian paljon nytkin – ilman uusia ja kalliita veronkantojärjestelmiä.


Pentti Kettunen
Kansanedustaja (ps)
Kajaani


Julkaistu 12.09.2011 klo 09:48