MIELIPITEET
Vastuuta kotimaan työpaikoista
Kotimaan asiat sivuutetaan, kun kokemattomat ministerimme juoksevat ympäri Eurooppaa tyhjien lupausten tasolle jäävien lainanvakuuksien perässä. Poliitikkojen ja median mielenkiinnosta kohtuuton osa suuntautuu muualle kuin kotimaahan ja sen ongelmiin. Niistä ensimmäisenä tulevat edelleenkin työttömyys ja vaikea huoltosuhde. Ilman työtä ei ole hyvinvointia jaettavaksi eikä velkojen maksu onnistu.
Näiden ongelmiin esitetyt korjauskeinot jäävät uudella hallituksella tempputyöllistämisen tasolle. Se tosin oli odotettavissa demareilta, kokoomuksen rooliksi jäädessä huolehtia myös isojen työnantajajärjestöjen sekä kansainvälisen pääoman eduista. Suomalaisen työntekijän osa unohtuu ja maamme pysyy irtisanojan paratiisina. Työpaikkojen valumista ulkomaille, kotimaista halpatyötä eikä harmaata taloutta pyritä vakavissaan ehkäisemään.

Asioiden suunta on korjattava.  Pyrkimys tulee olla pysyvien ja täysaikaisten työpaikkojen luonti, joissa noudatetaan suomalaisia työehtoja ja maksetaan kilpailukykyistä palkkaa. Kun kerran laki yhteistoiminnasta on menettänyt tehonsa, lakia pitää vahvistaa. Harmaan talouden estäminen vaatisi resursseja eikä korupuheita, silti hallitus on päinvastoin viemässä rahaa poliisilta kun lisäämässä. Yritystuet tulee suunnata kotimaassa työllistäjille ja ottaa pois jos tilanne muuttuu.

Tuoreiden tutkimusten mukaan yrittäjyys kiinnostaa yhä harvempia suomalaisia. Tämä suuntaus on erittäin haitallinen. Kun kerran suurten yritysten suunta on pääasiassa ulos ja julkisen sektorin suunta alas, pienyrityksiä tarvitaan jatkossa välttämättä lisää. Konkreettisia keinoja edistää tätä ovat vaikkapa isojen kauppaketjujen erityisaseman alasajo ja terveydenhoitopalveluiden ohjaaminen kilpailutuksella pienemmille paikallisille toimijoille. Näin voidaan tehdä sekä valtakunnan että paikallisella tasolla.


Jani Mäkelä
Perussuomalaiset
Lappeenranta

Julkaistu 28.09.2011 klo 07:00