MIELIPITEET
Mihin peruspalvelut katoavat?
Ilmajokinen kunnallispoliitikko Markku Ojala ihmetteli Ilkassa 22.9. sitä, miksi kunnista katoavat peruspalvelut. Itsekin olen ihmetellyt, että entisestä emäpitäjästä on lakkautettu verotoimisto, posti, poliisiasema, työvoimatoimisto ja kyläkouluja. Kuka on syyllinen? Mihinkä rahat ovat kadonneet. Veroja ja kunnallisia maksuja ei ainakaan ole alennettu.
Erikoista minusta kuitenkin on se, että ilmeisesti Markku Ojala ei ole huomannut sitä, että viime vuosina ilmajokiset valtuutetut ovat myös itse vähentäneet valtaansa. He ovat  olleet mukana perustamassa erilaisia kuntayhtymiä ja osakeyhtiöitä, joissa päätösvaltaa käyttävät kuntien edustajat, joita tosin ei ole valittu julkisilla vaaleilla. Suurin osa kuntien budjeteista on ulkoistettu, joten valtuutetut joutuvat tekemään vain ikäviä säästöpäätöksiä.

Osa kunnanvaltuutetuista on ollut ihmeissään siitä, mistä heillä on oikein valta päättää. Aina ei ole huomattu sitä, että osa vallasta on myös annettu EU:lle. Rahaa, jota ennen käytettiin Suomessa peruspalveluihin, kierrätetään nyt EU:n kautta. Osa rahoista katoaa matkalla EU:n menoihin. Osa käytetään erilaisiin EU:n tukemiin projektein Suomessa. Vain osa rahoista jää peruspalveluihin.

Minusta nykyinen sekava ja moniportainen hallintomalli ei enää toimi. Demokratia ei pelaa kunnolla ja valvonta on ollut huonoa. Jopa väärinkäytöksiä on ollut sekä Suomessa että ulkomailla. Tämän vuoksi minusta kunnallinen lähidemokratia on uusittava kokonaan.


Asko Salo
Seinäjoki

Julkaistu 16.10.2011 klo 07:00