MIELIPITEET
EU:n punaiset ja tyyriit viikot Ranskassa!
Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin perheissä pohditaan tulevaa joulua, raplataan laskuja pinosta toiseen ja yritetään pitää talous kurissa. Samaan aikaan mietitään rahojen riittävyyttä myös kunta- ja valtiotasolla. Rahat eivät tunnu riittävän ja yhteiskunnan rattaat pitäisi saada pidettyä pyörimässä. Kiristyneessä taloustilanteessa palveluita ja rakenteita karsitaan.
Talouskehyksiä mietitään myös EU:n tasolla. Joka vuosi käydään kamppailua EU:n budjetin koosta. Jäsenmaat eivät halua siihen korotuksia, mutta parlamentti haluaa luonnollisesti mahdollisimman suuren korotuksen ja sitä myötä lisää valtaa. Pimeyden ytimessä tuntuu olevan kaivo, jossa ei ole pohjaa.

Suomen arvioidaan maksavan vuonna 2012 EU:n budjettiin ja Euroopan kehitysrahastoon 1908 miljoonaa euroa (94 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna). Suomen arvioidaan saavan takaisin päin 1223 miljoonaa euroa.

EU jakaa mielellään direktiivejä ja vaatii kurinalaista toimintaa. Mietitäänpä, millainen rahankäyttäjä ja organisaattori EU on itse itselleen. Sen organisaatiossa työskentelee yli 40 000 henkilöä 27 jäsenmaasta. Parlamentti hajaantuu kolmelle paikkakunnalle: Brysseliin, Luxenburgiin ja Strasbourgiin.

Parlamentin arki koostuu erilaisia viikkoja, joita kuvataan värein. Punainen viikko tarkoittaa istuntoviikkoa Strasbourgissa Ranskassa. Koko parlamentin väki siis n. 40.000 henkilöä - eli avustajat, virkamiehet, tulkit, lobbarit ja 736 MEP:iä (Member of European Parliament) kerää kamppeensa Belgian Brysselistä ja muuttaa Strasbourgiin. Tämä toimenpide toistuu 12 kertaa vuodessa ja lysti maksaa n. 200 miljoonaa euroa. Pelkästään virka-autokustannukset ovat miljoonia euroja. Rekka-autokolonnat kuljettavat papereita, toimistotarvikkeita ja muita työvälineitä kaupungista toiseen neljän päivän istuntoa varten. (Missä viipyy vihreiden nousu barrikadeille ilmaston saastumisen vuoksi?!) Jos tästä tavasta luovuttaisiin, voitaisiin EU:n organisaatiota keventää n. 300 työpaikan verran, eikä aikaa tuhlaantuisi pakkaamiseen, järjestelemiseen jne. molemmissa kaupungeissa. Työaika käytettäisiin tehokkaasti varsinaisten asioiden hoitamiseen, eikä järjenvastaiseen vehkaamiseen.

Peruste tälle muutolle tulee toisen maailmansodan jälkeisistä ajoista. Ranskakin sai osan arvovallasta; eihän parlamenttia voinut vain yhteen paikkaan sijoittaa. On yritetty ehdottaa, että istuntoja olisi Strasbourgissa harvemmin, mutta tähän ei Ranska suostu. Ja miksi suostuisikaan, ralli elähdyttää kaupungin ravintola- ja hotellialaa. Punainen väri on osuvasti valittu: Strasbourgissahan on joulu 12 vuodessa.

Tätä toiminnetta on vaikea poistaa, koska se on kirjattu EU:n perussopimukseen. Eli me jatkamme vyön kiristämistä täällä, jotta Etelä- ja Keski- Eurooppa voivat jatkaa porskuttamista ökyilevään tyyliinsä!

Muista tämä, kun seuraavan kerran mietit kaupassa, riittävätkö rahat perheen ruokkimiseen: saattaa olla punainen viikko tulossa ja sinä osallistut jälleen yhden kalliin ja tarpeettoman muuton kustannuksiin. Eri reilua!


Anne Louhelainen
kansanedustaja
Perussuomalaiset

Julkaistu 24.11.2011 klo 07:00