MIELIPITEET
Verotus täysin pielessä
Kansanedustaja Timo Kalli ehdotti 29.1.2009 pääomaveron nostamista. Pääomavero on tällä hetkellä 28 % ja sitä maksetaan mm. koroista, myyntivoitoista ja vuokratuloista. Pääomaveroa tulisi nostaa, jotta sosiaaliturvamenot saataisiin maksettua.
Minusta pääomaverotuksessa on paljon epäkohtia. Siksi uskallan esittää kansanedustajille toivomuksen, että säätäisitte sellaiset lait, että kaikki suomalaiset maksaisivat rehellisesti veronsa myös pääomatuloista. Esitän kolme esimerkkiä, jotka mielestäni selvästi osoittavat, että kaikkia suomalaisia ei kohdella verotuksessa tasapuolisesti.

1. Miljonääri
Suomalainen miljonääri voi perustaa yhtiöitä "veroparatiiseihin". Yhtiöt käyvät osakekauppaa Suomessa. Kaupat kirjataan hallintarekisteriin. Sijoittaja voi saada jopa miljoonan euron voitot vuodessa osakekaupoilla eikä Suomen verottaja tiedä asioista mitään. Verot voivat jäädä maksamatta kokonaan.

2. Koululainen
Koululainen laittaa viikkorahansa säästöön pankkitilille, jolle tulee vuodessa korkoa 3.60 euroa. Tästä korkotulosta pidätetään automaattisesti 28 % lähdeveroa, vaikka inflaatiosta johtuen tilin tuotto on miinuksella.

3. Osuuskunta
Rahoja voidaan sijoittaa myös osuuskuntiin, jotka taasen voivat sijoittaa rahoja osakeyhtiöihin. Osakeyhtiö maksaa osingot osuuskunnalle, joka taasen voi maksaa osuuspääomalle korkoa. Osuuspääoman korko yksityishenkilölle on verovapaata tuloa 1500 euroa/vuosi.

On todella suuri häpeä, että koululainen maksaa säästötilinsä korosta 28 % lähdeveron, mutta omistajayrittäjä voi saada 90 000 euron osinkotulot verotta.

Asko Salo
Seinäjoki
Julkaistu 06.02.2009 klo 09:43
Kirjoittaja: Asko Salo