MIELIPITEET
Suomen huoltosuhde on hallinnassa
Viime vuonna Suomessa asuvien henkilöiden keskieläke oli 1370 euroa kuukaudessa. Eläketurvakeskuksen laskelman mukaan vuoteen 2025 mennessä keskimääräinen eläke nousee reaalisesti 26 prosenttia ja vuoteen 2050 mennessä 61 prosenttia eli noin 2200 euroon. Eläkkeiden ostovoima siis kasvaa, leikatusta indeksistä ja vähentyneistä maksajista huolimatta.

Huoltosuhteen kauhistelu säikäyttää varsinkin nuorempaa polvea ja asettaa heidän harteilleen tarpeettoman taakan ja pelon. Tilanne on kuitenkin Eläketurvakeskuksen asiantuntijoiden mukaan hallinnassa ja he ovat aikanaan, kun työeläkelaki kuusikymmentä luvun alussa laadittiin, ottaneet paljon puhutut suuret ikäluokat huomioon, olihan tämä sotaveteraanien lapsikatras jo ajat sitten rekisteröity.

Euroopan komission Suomen- edustuston lehti joulukuussa 2011 kirjoittaa, että yli 65 ikäisten määrä väestöstä on suomessa nyt 17 %, mikä on keskimääräinen eurooppalainen taso vanhoissa EU- maissa. Esimerkiksi Saksassa vastaava luku on 20,7 % ja Ruotsissa 18,1 %. Ikääntyvien suhteellinen osuus kuitenkin kasvaa niin, että nyt koulussa olevat ja vuonna 2060 eläkkeelle jäävät muodostavat 27,8 % ryhmän, Euroopan keskiarvo on silloin 30 %.

Kaikenlainen kauhistelu mediassa on siis yliampuvaa. Tuottavuus kasvaa historiaan peilaten ja uutta reserviä löytyy työ hyvinvoinnin kehityksestä, työurien pidennyksestä ja syrjäytymisen torjunnasta sekä työperäisestä maahanmuutosta. Sosiaali- ja Terveysministeriö on myös aloittanut työeläkelaitosten rahastojen tuottavuuskampanjan, niiden kilpailua kehittämällä. Asiantuntijoiden mielestä huoltosuhde on hallinnassa joulun jälkeenkin ja myös pitkällä aikavälillä.


Esko Järvenpää
kaupunginvaltuutettu, seniori. (ps./sit.)
JämsäJulkaistu 25.12.2011 klo 07:00