MIELIPITEET
Kehitysavusta tulisi leikata suomalaisten vanhusten hyväksi
Olemme isoisäni kanssa olleet molemmat vuoden eri kehitysmaissa eri aikoina vapaaehtoistyössä. Isoisäni mielestä sellainen auttamistyö on ideologialtaan vääränlaista, missä paikallinen katselee päältä kun suomalainen auttaja kaivaa ojia, pystyttää telttoja, hoivaa ja jakaa lääkkeitä vuodesta toiseen.
Amerikkalaiset olivat rakentaneet Afrikkaan sairaalan, jossa isoisäni toimi hammaslääkärinä. Rakennus tarvitsi isoisäni mielestä huoltoa ja hän yritti saada paikallisia tekemään asialle jotain. Vastaus oli, että eivät ole tulleet amerikkalaiset korjaamaan. Eikö auttamisessa ole päämääränä, että asukkaat kykenevät jatkossa itse auttamaan itseään. Maat kuten Kiina, Intia ja Vietnam ovat onnistuneet vähentämään köyhyyttä tuntuvasti talousuudistuksillaan. Halu ja tarve muutokseen pitää löytyä itsestä.

Suuri määrä apua on tuottanut vähän hyötyä

Kuuluisan sambialaisen ekonomisti Dambisa Moyon bestsellerin "Dead Aid" mukaan loputon kehitysapu Afrikan hallituksille on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden. Moyon mukaan kehitysapu takaa köyhyyden kierteen ja estää talouskasvun Afrikassa. Markkinaehtoinen kauppa, luotot ja mikroluotot ovat Moyon analyysin mukaan apua parempia vaihtoehtoja.

Kehitysapuun tarkoitetuista rahoista asiantuntija Erkki Pennasen mukaan vain murto-osa päätyy oikeisiin kohteisiin. YK:ta lähellä olevan Action Aidin raportin mukaan puolet avusta menee perille. Huolimatta Afrikkaan kaadetuista miljardeista, manner pysyy köyhänä. Kaiken kaikkiaan suuri määrä apua on tuottanut vain vähän hyötyä. Rahasta on tullut mittari ihmisten hyvyydelle. Järjestöt kaahaavat kilpaa valkoisilla maastoautoillaan kohti rahoituskohteitaan. Ne esittävät aina uusia avustusprojekteja, mutta harvoin seikkaperäisiä toimintakertomuksia tai tilikirjoja.

Vanhustenhoitajat pelkäävät

Meillä on lähivuosina miljoona vanhusta hoidettavanamme. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on liian vähän hoitohenkilökuntaa hoitamassa iäkkäitä ihmisiä. Lupa- ja valvontavirasto Valviran selvityksen mukaan yli viidesosassa vuodeosastoja henkilökuntaa oli alle vähimmäissuositusten. Hyvään tasoon ylsi reilu kymmenesosa vuodeosastoista. Pelkästään 9 miljoonalla eurolla palkkaisimme 200 hoitajaa lisää ja heidän verotuloillaan 50 hoitajaa lisää.

Olen kuullut useiden vanhustenhoitajien pelkäävän itse joutuvansa joskus laitokseen hoidettaviksi. Valtion strategia myös edellyttää, että vanhus selviää kotona yhä pidempään. Tiedämme kotona jopa sänkypotilaina viruvista vanhuksista, joita käydään pikaisesti syöttämässä kerran tai kaksi päivässä. Tämän tapainen kotona pärjääminen ei vastaa yleistä käsitystä laadukkaasta ja mielekkäästä elämästä.

Kehitysavusta tulisi leikata

Tämä apu menisi varmasti perille. Miljardin euron kehitysapu tuntuu minusta kohtuuttomalta, varsinkin kun Suomi samaan aikaan ottaa monta miljardia lainaa. Kehitysapurahoitusta kannattavat eniten hyvin toimeen tulevat ja erityisen hyväosaiset ihmiset. Budjettirahoitteista kehitysapua tulisi enemmän korvata vapaaehtoisella kehitysyhteistyömaksulla. Tällä tavoin globaalia vastuuta kokevilla kansalaisilla olisi mahdollisuus tukea kehitysmaita, mutta maailmanparantaminen tapahtuisi omasta päätöksestä eikä jonkun muun kukkarosta.

Laura Huhtasaari
Erityisopettaja
Pori
Julkaistu 28.12.2011 klo 08:31